Aktualno
StoryEditor

Kineski ministar poljoprivrede u shopingu: Došao po piletinu, tunjevinu, med, sol, školjke...

17. Lipanj 2019.
Izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine, koju predvodi ministar Han Changfu, boravi u službenom posjetu Hrvatskoj od danas do srijede te će, uz razgovore s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, obići i nekoliko hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvođača, najavljeno je u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Nakon današnjih i sutrašnjih sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede i u Vladi kinesko izaslanstvo će u Varaždinu obići objekt za preradu mesa peradi Koka, a poslijepodne će u Stonu obići solanu i školjkare.

Ministar Tolušić prošli je tjedan boravio u Kini, gdje je sudjelovao na 4. dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni, na kojem se raspravljalo o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine te pojednostavljenju procedura.

Cilj Tolušićevog posjeta Kini bilo je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda - poglavito za meso i mesne proizvode, svježu tunu i med, što je bila tema bilateralnog sastanka ministra Tolušića sa zamjenikom ministra Opće carinske uprave NR Kine (GACC) Wangom Lingjunom.

Pritom su dogovoreni daljnji načini razmjene informacija s ciljem ubrzanja procedura i jačeg razvoja vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Kine.

Naime, hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa, tune i meda u Kinu pa je ministar Tolušić naglasio važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za pokretanjem procedure usklađivanja veterinarsko zdravstvenih uvjeta Hrvatske i Kine za te skupine proizvoda, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Također podsjećaju kako je na sastanku istaknuto i unaprjeđenje odnosa dviju zemalja, posebno nakon službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Republici Hrvatskoj u travnju ove godine, kada je kineski premijer novu eru odnosa između Hrvatske i Kine nazvao "dijamantnim razdobljem".

U travnju ove godine u Hrvatskoj je potpisan Protokol o suradnji, kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane. Ministar Tolušić tada je najavio da će se na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatsko meso i svježa tuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.


Izvoznicima u Kinu i sve druge zemlje bit će korisna Liderova konferencija o izvozu. Pojedinosti možete saznati ovdje


Izvoz

15. lipanj 2024 13:09