Aktualno
StoryEditor

Kinezi testiraju nove porezne mjere za poticanje ulaganja

29. Prosinac 2017.

Kina neće naplaćivati inozemnim kompanijama porez na reinvestiranu dobit u određenom razdoblju kako bi ih zadržala i potaknula na ulaganja.

Ministarstvo financija najavilo je u četvrtak novu poreznu mjeru koja će se primjenjivati retroaktivno od siječnja iduće godine te će kompanije moći ostvariti pravo na porezno izuzeće već za ovogodišnje obveze.

Mjera će "kreirati bolje investicijsko okruženje za inozemne ulagače i ohrabriti ih da nastave ulagati u Kini", kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

>>>Metro preko Alibabe osvaja kinesko tržište

Peking se odlučio na taj potez u kontekstu pojačanog odljeva kapitala i potroženih kapitalnih kontrola u ovoj godini kako bi se on spriječio.

Inozemne kompanije već se dugo žale na komplicirane birokratske procedure, otežan pristup tržištu i mjere koje idu na ruku domaćim tvrtkama.

Novi porezni poticaji trebali bi Kinu učiniti atraktivnijom, ali su popraćeni nizom ograničenja.

>>>Drugi prototip kineskog putničkog zrakoplova C919 na probnom letu

Tako će pravo na izuzeće moći ostvariti inozemne kompanije koje ulažu u industriju, usluge i istraživanje i razvoj i one s pogonima u zapadnom dijelu Kine.

Kompanije mogu podnijeti zahtjev za izuzećem u roku od tri godine nakon plaćanja poreza.

Peking pokušava zadržati inozemna ulaganja nakon njihova pada u 2016. godini. Pritom statistički podaci ministarstva trgovine pokazuju da su izravna inozemna ulaganja u razdoblju od siječnja do studenog blago porasla u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

>>>Predsjednik Alphabeta: Kina će do 2030. postati lider u razvoju umjetne inteligencije

Novi poticaji za inozemne kompanije da zadrže dobit u Kini nadovezuju se na prošlotjedno usvajanje porezne reforme u SAD-u, u čijem su fokusu upravo korporativni porezi. Tako će većina kompanija u SAD-u ubuduće plaćati porez na dobit po stopi od 21 posto. Usporedbe radi, u Kini ta stopa iznosi 25 posto.

Zamjenik ministra financija Zhu Guangyao izjavio je ovog mjeseca da Kina ne može ignorirati utjecaj promjena porezne politike u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Moramo testirati nove porezne mjere, dodao je.

30. travanj 2024 05:58