Aktualno
StoryEditor

Klub izvoznika: Država ima mogućnosti pomoći izvoznicima

30. Listopad 2018.

Država ima mogućnosti indirektno pomoći izvoznicima, a na raspolaganju im stoje i pravila EU koja su katkad i manje restriktivna. Moglo se ovo čuti na 29. po redu Liderovom Klubu izvoznika održanom u Razvojno-istraživačkom centru Ericsson Nikola Tesla u Osijeku samo mjesec dana nakon otvaranja.

Predsjednik Uprave Alarm automatike Boris Popović naveo je primjer Kanade koja u strateškim industrijama financira plaće za istraživanje i razvoj, a u Kini i Južnoj Koreji nagrađuju izvoznike. Pa iako je Sani Ljubunčić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta rekao da takvo što nije moguće u EU, razvila se rasprava u kojoj je rečeno da bi se moglo indirektno podržati izvoznike, primjerice, smanjenjem poreza na dobit (Miodrag Šajatović), ili pak, kako je istaknula predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević, poreza na dohodak. Ona je navela primjer Rumunjske koja je smanjila porez na dohodak na minimum zaposlenima u IT industriji na određeno vrijeme, a Popović je dodao da je baš zbog toga u Rumunjskoj, između ostalog, čak 300 tisuća stranih tvrtki, a i ova olakšica je potaknula da IT industrija dođe u tu zemlju.

>>>Započeo 29. susret Liderovog Kluba izvoznika

Emanuel Kovačić iz Ine upozorio je na problem s kojim se susreće ova tvrtka jer na neke se natječaje ne mogu javiti s obzirom da država postavlja uvjet da je tvrtka u privatnom vlasništvu, ili pak da je državni udio deset ili 25 posto, pa se Ina ne može javiti na takve natječaje. Iako je Ljubunčić iz Ministarstva gospodarstva rekao da se hrvatska svojim propisima prilagođava EU regulativi, Kovačić je upravo i apelirao na to predlažući da se u natječajima primjenjuju rješenja iz EU regulative, u ovom slučaju da se prihvati definicija da su javne tvrtke one s udjelom države preko 50 posto, odnosno prevladavajućim utjecajima, dok se ostale ne smatraju javnim poduzećima.

- Osim toga, tamo su plaće minimalno dvije tisuće eura u IT industriji, pa samo iz toga možemo zaključiti koliko je bila dobra ta mjera rumunjske vlade – rekao je Popović.

No žele li poduzetnici da im pomogne državna administracija, najbolje je da ne pišu puno ministarstvima, već im da im pokucaju na vrata. Poručila je to predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla navevši kako ima niz sjajnih primjera suradnje sa službenicima iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, poput spomenutog Razvojno-istraživačkog sektora, a svaki put nakon uspješnog projekta pisala je ministrima navodeći pojedinačno imena službenika koji su doprinijeli projektu. S njom su se složili predsjednik Uprave Vetropack straže Tihomir Premužak i član Uprave DIV-a Dario Pappo.

>>>Dobit Podravke dosegnula rekordnih 186 milijuna kuna

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić izvoznicima je rekao da u slijedećoj godini hrvatska vlada planira osnažiti gospodarski rast kroz investicije, inovacije i digitalizaciju. Cilj je do 2020. Izdvajati 1,5 posto BDP-a na istraživanje i razvoj (sada je upola manje), dok je EU prosjek nešto više od dva posto, a cilj je tri posto.

Vlada je detektirala još neke parafiskalne namete koje treba srezati, a osim Državnog inspektorata za koji vjeruje da će smanjiti presiju zadatak inspektora će biti najprije edukacija, a ne na kažnjavanje poduzetnika.

- U pripremi je i strategija razvoja digitalnog gospodarstva, posebno u području umjetne inteligencije, čime će se Hrvatska svrstati u zemlje koje će razvijati tu tehnologiju – rekao je Antonić.

Nešto više od tridesetak sudionika moglo je čuti prijedloge izvoznika kako poboljšati izvoznu klimu koju je inače zamjenica glavnog urednika Lidera Manuela Tašler ocijenila dvojkom (ocjena je od jedan do deset), što je lošije nego u srpnju kada je ocjena bila minus tri. Susret u Osijeku završio je obilaskom Razvojno-istraživačkog centra Ericsson Nikola Tesla u kojem je zaposleno 30 mladih obrazovanih ljudi, a novi član Liderovog Kluba izvoznika postala je Šerif grupa i sada ih je ukupno 28.

12. kolovoz 2022 14:51