Aktualno
StoryEditor

Kolumbijski pobunjenici postali politička stranka

02. Rujan 2017.

Kolumbijska pobunjenička skupina FARC službeno je u petak ušla u svijet politike nakon više od pola stoljeća oružanog sukoba s vladom.

"Ubuduće će riječ biti naše najmoćnije oružje", rekao je zapovjednik FARC-a Rodrigo Londono zvan Timošenko na skupu na kojemu su se okupile tisuće pristaša u glavnome gradu Bogoti nakon što je skupina predstavila svoju novu političku stranku.

"Želimo s vama izgraditi novu zemlju. Zemlju u kojoj se ljude ne proganja i ne ubija samo zato što misle drukčije", nastavio je Londono.

>>> VIDEO: Kolumbijski Itagui obilježio ‘Dan lijenosti’

Oko 1200 delegata okupilo se na kongresu u Bogoti ovaj tjedan kako bi raspravljali o tranziciji skupine u političku stranku, nakon što su položili oružje  u sklopu povijesnog mirovnog sporazuma s vladom prošle godine.

Londono je rekao da će se FARC zauzimati za poštenu raspodjelu zemlje - jedan od zahtjeva koji je inspirirao njihovo osnivanje 1960-ih - kao i za bolji pristup obrazovanju i zdravstvenoj skrbi u zemlji.

"Sanjamo o zemlji u kojoj je zakon transparentan, a političari brane ljudska prava", kazao je.

U skladu sa sporazumom potpisanim prošle godine, FARC će dobiti 10 mjesta u kongresu - pet u gornjem domu i pet u donjem - tijekom sljedećeg zakonodavnog razdoblja 2018-2022.

Taj će se dogovor nastaviti u sljedećem razdoblju, no nakon 2026. stranka će se morati natjecati na izborima pod jednakim uvjetima s ostalim strankama.

20. veljača 2024 12:18