Aktualno
StoryEditor

Končar preuzeo gradnju hidroelektrane na rijeci Bosni

18. Rujan 2017.

Hrvatska tvrtka Končar preuzet će izvođenje radova na izgradnji hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni kod Zenice, nakon što je Elektroprivreda BiH raskinula ugovor za gradnju s austrijskim Strabagom, prenio je u ponedjeljak sarajevski list Dnevni avaz.

>>>Končar povećao izvoz za 21 posto

Radovi na izgradnji prve hidroelektrane koja se nakon rata gradi u BiH, kako je objavljeno kada je raspisan natječaj za njenu gradnju, vrijedni su 142,9 milijuna konvertibilnih maraka (73 milijuna eura), a ugovor o gradnji koji je potpisan bio je vrijedan oko 113 milijuna KM (oko 57 milijuna eura).

Projektirana je instalirana snaga od 19,63 MW, a godišnja proizvodnja trebala bi iznositi 102 GWh električne energije.

Radovi su počeli u rujnu 2016. godine, a za izvođača je, temeljem javnog natječaja, izabran konzorcij predvođen Strabagom, u kojemu je bio i Končar.

U austrijskoj su tvrtki nakon toga konstatirali kako ugovorena cijena ne pokriva njihovu kalkulaciju troškova pa su tražili njeno povećanje, no iz Elektroprivrede BiH na to nisu željeli pristati.

Navodno je Strabag tražio da mu se plati dodatnih 13 milijuna KM (6,6 milijuna eura).

Nakon odbijenice iz Sarajeva Strabag je odustao od posla, a Končar-inžinjering za energetiku i transport, koji je bio dio konzorcija, dobio je ponudu Elektroprivrede BiH da preuzme dovršetak projekta kako bi se izbjeglo raspisivanje novog javnog natječaja i odugovlačenje radova.

>>>Končar u Srbiji dobio nagradu za najboljeg regionalnog biznis partnera

- Končar je za sada najbolje rješenje, jer je pristao nastaviti radove pod istim uvjetima i istom cijenom, kazao je neimenovani izvor iz Elektroprivrede BiH objašnjavajući kako taj dogovor ipak još mora potvrditi Nadzorni odbor EP BiH, no očekuje se kako tu neće biti zapreka.

Končar će kao podizvođača građevinskih radova trebati odabrati neku bosanskohercegovačku građevinsku tvrtku.

23. travanj 2024 04:36