Aktualno
StoryEditor

Korištenje mobilnih aplikacija za navigaciju kažnjivo u Belgiji

23. Rujan 2018.

Vozači u Belgiji koji putem mobilnih aplikacija za navigaciju poput Vaze-a ili Google mapsa traže alternativne pravce u slučaju zagušenosti pojedinih prometnica, mogli bi uskoro početi plaćati kazne, što je jedna općina već i učinila na na opće čuđenje i uz pitanje je li to zakonito.

>>>Hrvatski Mireo izradio službenu GPS navigaciju za Dubai

Općina Kortenberg u Flandriji, smještena dvadesetak kilometara istočno od Bruxellesa uz autocestu prema belgijskoj prijestolnici, postavila je na svoje ulice inteligentne kamere koje mogu očitavati i prepoznavati registarske pločice, a sve kako bi smanjili gužve na svojim ulicama.

Svi oni koji ne stanuju u toj općini, a voze se kroz nju u vrijeme prijepodnevne i poslijepodnevne ‘špice‘ riskiraju kaznu od 55 eura. Većina tih vozača koristi se mobilnim interaktivnim aplikacijama koje ih upozoravaju na zastoje na autocesti i predlažu im alternativne pravce ulicama te općine.

U toj općini kažu da nema skrivenih namjera kojih je svrha uhvatiti vozače u zamku i tvrde da su na ulicama postavljena jasna upozorenja tako da vozači mogu na vrijeme promijeniti pravac i izbjeći kaznu.

S obzirom da frankofoni stanovnici Belgije vrlo rijetko govore nizozemski jezik, službeni jezik u Flandriji, mnogi od njih i ne razumiju da se izlažu mogućnosti kazne.

U općini se hvale da su uspjeli prepoloviti promet kroz mjesto, a za njihovim primjerom povelo se još nekoliko općina koje najavljuju slične mjere.

Međutim, bruxelleska odvjetnica Nathalie de Wulf upozorava da takvim potezima općine zlorabe svoje ovlasti.

>>>Kako naći pravi put pomoću satelitske navigacije

"One izlaze izvan okvira prava i njihovih nadležnosti. Postoji načelo jednakosti Belgijanaca pred zakonom i svi imaju pravo na slobodno kretanje na cijelom teritoriju. Postavlja se, dakle, pitanje zašto neke registarske pločice mogu, a neke druge ne mogu prometovati tim ulicama, zašto u određeno doba dana mogu svi, a u drugo doba dana samo neki itd.", kaže odvjetnica Nathalie de Wulf za belgijsku frankofonu javnu radio-televiziju RTBF.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

26. studeni 2023 04:46