Aktualno
StoryEditor

Kujundžić: Lijek za djecu iz Klaićeve nije sporan zbog novca, već zbog mogućih nuspojava

21. Lipanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=8xpCo46e-I4

Vlada je u srijedu na sjednici zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva da putem povjerenstva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma, ovisno o njihovu trenutnom zdravstvenom stanju, a prijedlog povjerenstva trebao bi biti poznat početkom idućega tjedna.

Povjerenstvo će pri izradi analize voditi računa o rizicima primjene navedenog lijeka i mogućim negativnim nuspojavama, s obzirom na kratkoću primjene u kliničkoj praksi, stoji u Vladinu zaključku.

>>>Turina Đurić: Osigurajte novac i odmah riješite problem djece iz Klaićeve

Vlada je Povjerenstvo zadužila da pri izradi analize u najkraćem roku kontaktira najbolje europske stručnjake radi dobivanja dodatnih mišljenja o učinkovitosti lijeka i mogućim rizicima.

Slijedom navedene analize, kao i preporuke povjerenstva, Ministarstvo zdravstva trebat će žurno dostaviti Vladi prijedlog modaliteta osiguranja sredstava za nabavu lijeka za djecu koja se liječe u dječjim klinikama u Zagrebu i Rijeci.

- Želimo pokazati solidarnost i empatiju i maksimalan izlazak u susret kada je riječ o zdravlju djece, osobito kod one koja se, nažalost, susreću s ovako teškom bolešću, tim povodom premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice poručio je kako je Vladina poruka jasna.

Lijek je, dodao je, u ranoj fazi kliničke primjene i sa sobom nosi određene nuspojave koje mogu biti i negativne, pa će povjerenstvo donijeti preporuku, u konzultaciji s najrelevantnijim europskim stručnjacima, i o tome žurno izvijestiti Vladu i predložiti odgovarajuće modalitete iznalaženje rješenja za pitanje osiguravanja sredstava za nabavu lijeka.

- Naravno, sve to sukladno spremnosti i mogućnosti malih pacijenata da uopće prime takvu vrstu terapije, dodao je premijer.

Kujundžić: Lijek za djecu iz Klaićeve nije sporan zbog novca

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je  da lijek za djecu iz Klaićeve nije sporan zbog novca već struka mora izreći svoje mišljenje, kako bi se znalo kolika je korist u usporedbi s rizikom korištenja lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

Kujundžić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da lijek nije sporan, "uvijek ih je bilo i biti će ih za djecu u Hrvatskoj", no radi se o poštivanju struke i procedure. Istaknuo je da čim povjerenstvo, domaći i inozemni stručnjaci, iznesu mišljenje lijek će biti nabavljen, te je izrazio nadu da će pomoći oboljeloj djeci.

>>>Gotovo 30 tisuća građana potpisalo peticiju za liječenje malih pacijenata iz Klaićeve

Pojasnio je kako je lijek monoklonsko protutijelo koje se daje pacijentima s tumorom, a da vrijeme ne igra glavnu ulogu u liječenju.

- Je li lijek ordiniran pet ili 25 dana prije, ne znači puno, ništa nije izgubljeno. U javnosti je krivo shvaćeno, i mi smo krivi što smo pogrešno iskomunicirali, ali taj lijek se ne daje u hitnosti, kaže Kujundžić.

Povjerenstvo treba odlučiti kod koje djece je lijek indiciran, a kod koje nije, kod koje je očekivana korist u usporedbi sa rizikom, tj. nuspojavom koju nosi lijek, i što će to značiti za pojedino dijete.

- Medicina je preozbiljna struka da bi se igralo po emocijama i pod pritiskom. Suosjećamo s roditeljima i svim dobronamjernim ljudima koji žele pomoći, među kojim smo i mi, no medicina ima svoja pravila i ako se preskoče, to može imati velike posljedice, naglasio je i poručio da će naći zakonski model za osiguranje novca za lijek.

Odgovarajući na upite o laboratoriju u Makarskoj, istaknuo je da je laboratorij obnovljen, nabavljena je oprema te će uskoro biti objavljen natječaj za koncesiju. Nije mogao kazati hoće li biti otvoren prije ljetne sezone, no ustvrdio kako sustav funkcionira pa pacijenti neće biti zakinuti. Upitan kako riješiti problem dugova u zdravstvu Kujundžić je ponovio da treba o tome postići nacionalni konsenzus, uz potrebu očuvanja kvalitete i dostupnosti zdravstvenog sustava građanima.

- Financijske modele, kojih je puno, treba analizirati i prihvatiti najbolji, no ni u kojem slučaju ne smijemo urušiti sustav, rekao je. Dodaje da se racionalizacija već provodi, postoje mjere koje se poduzimaju i koje će se poduzimati, ali nikako nauštrb pacijenata i njihova zdravlja.

30. rujan 2023 18:36