Aktualno
StoryEditor

‘Lakše se diše‘ na europskim burzama nakon najave razgovora Kine i SAD-a

16. Kolovoz 2018.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u četvrtak prijepodne su porasli, a investitorima je ojačao apetit za rizikom nakon što je Peking najavio da će s američkim dužnosnicima održati krajem mjeseca u Washingtonu novi krug trgovinskih razgovora.

Paneuropski Stoxx600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,2 posto, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, kada je potonuo na najnižu razinu u proteklih 6 tjedana uslijed zabrinutosti investitora zbog intenziviranja trgovinskih napetosti.

Istodobno, londonski Ftse indeks ojačao je 0,21 posto, na 7.513 bodova, frankfurtski DAX za 0,2 posto, na 12.187 bodova, te pariški CAC za 0,15 posto,na 5.313 bodova.

>>>Trgovinski rat: Peking krajem mjeseca šalje pregovarača u SAD

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je u četvrtak da će kineska delegacija sudjelovati u idućoj rundi trgovinskih pregovora s američkom stranom u Washingtonu krajem kolovoza.

Kinesku delegaciju predvodit će zamjenik ministra trgovine Wang Shouwen, a američku pomoćnik ministra financija zadužen za međunarodne poslove David Malpass, priopćilo je kinesko ministarstvo.

Posljednja runda trgovinskih razgovora između dvije gospodarske sile održana je početkom lipnja.

>>>Trgovinski rat SAD-a i Kine – šteta i globalnom gospodarstvu i mnogim potrošačima

Iako tijekom prethodnih runda razgovora nije bio postignut neki veći napredak, Bijela kuća je 3. kolovoza priopćila da je SAD otvoren za daljnje razgovore s Kinom o tome kako riješiti trgovinske napetosti.

Investitore je oraspoložila najava novog kruga trgovinskih razgovora jer se nadaju zaustavljanju trgovinskog rata između dva najveća svjetska gospodarstva.

Najviše su na dobitku bile dionice rudarskog sektora, u prosjeku ojačavši 1,2 posto, nakon što su jučer cijene tih kompanija potonule za 4,8 posto.

Atlantia u fokusu

S druge strane, dionicom talijanskog operatora autocestama Atlantie jutros se ne trguje, nakon što je u predotvaranju terminska cijena te dionice ukazivala na pad za čak 49 posto.

Atlantia je prije početka trgovanja objavila da bi njezini dioničari i vlasnici obveznica mogli pretrpjeti gubitke nakon što je talijanska vlada objavila svoj plan da joj ukine koncesiju za autocestu, a traži i veliku kaznu nakon kolapsa vijadukta u Genovi, koji je uzrokovao smrt više desetaka ljudi.

>>>Njemačka preskočila Italiju kao najveći proizvođač sladoleda u Europi

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio, naime, izjavio je u četvrtak da će talijanska država morati preuzeti upravljanje autocestama ako kompanije koncesionira nisu u stanju obavljati svoj posao kako spada.

Di Maio, govoreći na talijanskom radiju dva dana nakon kolapsa vijadukta zbog kojeg je život izgubilo 38 ljudi, također je rekao da bi koncesionari trebali mnogo više investirati u sigurnost nego brinuti o dividendama.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u četvrtak je oslabio 0,05 posto, na 22.192 boda.

01. veljača 2023 07:52