Aktualno
StoryEditor

Lani zabilježen pad kružnih putovanja Jadranom od 16,2 posto

12. Veljača 2018.

Na hrvatskom Jadranu u 2017. je ostvareno 691 kružno putovanje stranim brodovima, što je 16,2 posto ili oko 135 tih putovanja manje nego u 2016., a tim je brodovima u Hrvatsku došlo i 13,3 posto manje putnika ili 947,3 tisuća, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Trend pada kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu bilježio se prošle godine gotovo u svim mjesecima, osim u veljači, kada je tih putovanja bilo 14,3 posto više na godišnjoj razini, ali na niskoj bazi, dok je u siječnju putovanja bilo jednako kao u istom mjesecu godinu dana prije.

Ograničen broj posjetitelja u Veneciji

Takav pad kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu nije se događao zadnjih nekoliko godina, koje su obično završavale s porastima, što su neki od analitičara, koji prate promet u morskim lukama, dijelom povezali i s lanjskom odlukom Venecije o ograničavanju broja posjetitelja u tom talijanskom gradu.

>>>DZS: Na Jadranu u studenom 25 posto manje stranih kruzera

Kada je ta odluka objavljena u travnju prošle godine, analitičari su poručivali da bi to moglo utjecati na ograničenje broja kruzera koji posjećuju Veneciju, ali i na manje tih brodova u cijelom Jadranskom moru, uključujući i Hrvatsku i Crnu Goru.

Nakon nekoliko mjeseci uzastopnog pada, zadnji mjesec prošle godine, prosinac, ipak je donio porast broja tih putovanja, od 16,7 posto, sa 14 putovanja kruzera po Jadranu, kojima je došlo oko 11 tisuća putnika ili 114 posto više nego u prosincu 2016., kada je na 12 takvih putovanja u Hrvatsku došlo oko pet tisuća putnika.

Na godišnjoj razini, strani brodovi su na kružnim putovanjima u Hrvatskoj ukupno boravili oko 1.500 dana ili 17 posto manje nego u 2016., a ukupno su u hrvatski Jadran prošle godine uplovila 82 strana kruzera.

>>>U Uljaniku porinut polarni istraživački kruzer

Najviše ih je, uobičajeno, plovilo akvatorijem Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je ostvareno i najviše ili 63,5 posto od ukupnog broja kružnih putovanja u 2017., a sa oko 20 posto tih putovanja slijedi Splitsko-dalmatinska županija, dok je u ostalim jadranskim županijama ostvareno preostalih 17,7 posto lanjskih kružnih putovanja.

Strani brodovi kruzeri u hrvatski Jadran su najviše doplovili prošle godine pod zastavom Malte i Bahama, ostvarivši 165, odnosno 163 kružna putovanja, a slijede ih brodovi pod zastavama Italije i Paname sa po 105 i 77 putovanja.

Kruzeri su prošle godine na Jadran dolazili pod zastavama ukupno 14 zemalja, a najmanje putovanja, po jedno i dva obavili su brodovi pod zastavama Otoka Wallis i Futuna te Svetog Vincenta i Grenadina.

20. lipanj 2024 13:25