Aktualno
StoryEditor

Lekcije iz Tel Aviva za uspješnu digitalnu transformaciju pametnih gradova

23. Ožujak 2018.

Digitalna transformacija gradova ne odnosi se više samo na optimizaciju prometa, upravljanje parkingom i učinkovitost javne rasvjete, istaknuto je u objavi istraživačke tvrtke Gartner, prenosi Forbes. Današnji pametni gradovi ovise sve više o angažmanu gradova. Liora Shetcher, glavna informacijska direktorica Tel Aviva, najvećeg izraelskog grada, poslala je sličnu poruku koja glasi da ako neki grad želi postati vrhunski pametni grad, ne može samo digitalizirati postojeće usluge, već izmisliti nove koje će oduševiti građane i potaknuti njihovu uključenost.

>>>Pametni gradovi ‘mrze’ gužve

Tel Aviv je manji od njujorškog Manhattana, no zato ima najveću koncentraciju tech sartupa po stanovniku ili kvadratnom kilometru od gradova Silicjske doline, konkretno po jedan startup na svakih 290 stanovnika. Isto tako ima i veći broj pasa po stanovniku od bilo kojeg drugog grada na svijetu (1 pas na 17 stanovnika). Samoprozvani Nonstop City, Tel Aviv nudi dinamičan urbani život svojoj velikoj populaciji mladih i neoženjenih stanovnika.

Prije pet godina ovaj grad pokrenuo je DigiTel, personaliziranu komunikacijsku mrežu koju mogu koristiti svi stanovnici stariji od 13 godina koja im, između ostalog, omogućava korištenje članskih kartica kojima ostvaruju popuste na gradske usluge, kao što je primjerice najam suncobrana na plažama, te za kulturne i sportske događaje. Ovisno o preferencijama, imaju pristup prilagođenim digitalnim uslugama kao što su posebne usluge za obitelji s malom djecom i vlasnike pasa. Isto tako, raznim kanalima kao što su e-mail, SMS i osobni račun građani primaju razne informacije, na primjer o zatvaranju ulice zbog radova.

Liderova konferencija Smart Cities 2018

Koliko je koncept ‘pametnoga grada’ zaživio u Hrvatskoj? Koliko je napredovala primjena gradskih aplikativnih rješenja i smart city usluga? Što se radi u vezi s infrastrukturnim rješenjima, prometnim rješenjima i mobilnosti, sustavima javne rasvjete, energetski učinkovitom gradnjom, smanjivanju emisije CO₂ i primjeni obnovljive energije? To i mnogo više saznajte 17. travnja na Liderovoj konferenciji Smart Cities 2018. Broj mjesta je ograničen, prijavite se na vrijeme.

Zahvaljujući DigiTel klubu i pametnim karticama, Tel Aviv je 2014. godine na Smart City sajmu u Barceloni proglašen najboljim pametnim gradom u konkurenciji od 250 gradova iz cijelog svijeta.

Nekoliko je lekcija koje je Tel Aviv naučio kroz svoj trajni eksperiment digitalne transformacije:

  • Svaki gradski odjel usmjeren je na pružanje specijaliziranih usluga, zbog čega je teško imati cjelovit pogled na stanovnike i što ometa suradnju i razvoj jedinstvene vizije.
  • Digitalnu transformaciju pokreće jedinstvena vizija onoga što građani trebaju
  • Digitalizacija procesa i razvoj središnjeg digitalnog repozirtoija znanja olakšava razmjenu informacija i iskustava među odjelima
  • Važnost leži u usvajanju transparentnosti i otvorenosti, te poticanju suradnje i inovacija

>>>VIDEO: Alphabet gradi digitalni grad u Kanadi

Koristi personalizacije

Gradove njihovi stanovnici obično percipiraju kao skup različitih odjela, a lokalne vijesti koje im se prezentiraju temelje se na organizacijskoj strukturi, a ne njihovim specifičnim osobnim potrebama. Digitalna transformacija odnosi se na stvaranje komunikacije između grada i njegovih stanovnika koje su prilagođene i personalizirane što je više moguće. Zahvaljujući tome rad lokalnih vlasti je učinkovitiji, a stanovnici su zadovoljniji.

Olakšavanje dijaloga, donošenja odluka i digitalnih inovacija

Digitalna transformacija pametnih gradova pomiče interakciju od monologa do dijaloga između lokalnih vlasti i njezinih stanovnika. Prvi korak je potaknuti stanovnike, na primjer, da prijave probleme u svojoj četvrti, te prate akcije koje će grad poduzeti kako bi problem bio riješen. Osim toga, kroz dijalog s građanima trebale bi se donositi velike odluke, a ne samo provoditi male komunalne akcije. Stanovnici su pozvani na sjednice lokalnih vlasti kako bi tamo raspravljali o pitanjima vezanim uz njihovu zajednicu, te utjecali na odluke o raspodjeli proračuna za poboljšanje kvalitete života.

>>>Cijela Nizozemska je jedan veliki pametni grad

Kada su lokalne vlasti Tel Aviva otvorile svoja vrata javnosti, pokrenut je natječaj u kojem su stanovnici razvijali mobilnu aplikaciju za javnu upotrebu otvorenih baza podataka vezanih uz grad.

Mjerenje i praćenje aktivnosti i rezultata

Digitalizacija generira niz podataka koji omogućavaju bolje praćenje i analizu akcija. Grad prati izvješća koja pokazuju napredak u privlačenju novih korisnika DigiTela. Podaci pomažu i u realizaciji ideja i prijedloga vezanih uz rješavanje prijavljenih problema i smetnji.

Pretvaranje fizičkog u digitalno

>>>Tomašković na ‘Digital Takeoveru’: Hrvatskoj treba više ambicioznosti

Digitalizacijom pametni gradovi pretvaraju svoj ekosustav iz fizičkog u digitalni. Komunalni geografski informacijski sustav Tel Aviva, iView, pruža stanovnicima, stručnjacima kao što su inženjeri i arhitekti, putnicima i turistima sve prostorne lokalne informacije koje su im potrebne.

Važnost fizičkih prostora

Sa svim prednostima, uzbuđenjima i angažmanom građana koje je digitalna transformacija omogućila, gradovi ne bi smjeli zamjeniti u potpunosti fizička dobra digitalnima. Vlasti Tel Aviva naglašavaju trajnu važnost ulaganja u fizičko okruženje s ciljem poboljšanja kvalitete života u gradu.

>>>Strategija 2030 – Tehnološki poduzetnici: Svijet se drastično mijenja, moramo se pripremiti

Promenada Tel Aviva jedan je od takvih primjera. Proteže se na gotovo 15 kilometara duž veličanstvene plaže, koja je na ljestvicama top deset plaža po izboru National Geographica i Lonely Planeta, te predstavlja revoluciju u upravljanju javnim prostorima. Iako urbani arhitekti nerado troše vrijeme na uređenje javnih mjesta, prvenstveno zbog rizika vandalizma, novu šetnicu Tel Aviva odlikuje inovativan dizajn, relativno skupi materijali korišteni pri izgradnji, te integracija s ostatkom grada.

Lekcije naučene na primjeru Tel Aviva i DigiTela trenutno se pokušavaju implementirati u pametne gradove diljem Indije.

18. travanj 2024 01:34