Aktualno
StoryEditor

Lenovo kupilo kontrolni paket u diviziji osobnih računala Fujitsua

02. Studeni 2017.

Japanska tehnološka kompanija Fujitsu objavila je u četvrtak da je odlučila spojiti posrnulo poslovanje s osobnim računalima s kineskim Lenovom, koji će postati vlasnik kontrolnog paketa dionica tog poslovanja.

Iz kompanije sa sjedištem u Tokiju priopćili su da su odlučili "službeno potpisati sporazum" s Lenovom, najvećim svjetskim proizvođačem računala, i s Japanskom razvojnom bankom (DBJ) o „strateškom partnerstvu" u razvoju i prodaji računala.

Lenovo će u vlasništvu imati 51 posto dionica Fujitsuova odjela za osobna računala dok će razvojna banka imati udio od pet posto, objavili su iz japanske kompanije.

>>>Dobit Samsunga utrostručena, prihodi skočili 30 posto

Sporazum bi trebao omogućiti Fujitsuu da resurse više usmjeri u profitabilni dio poslovanja s informatičkom tehnologijom, istodobno provodeći opsežan program restrukturiranja kojim će ukinuti 3.200 radnih mjesta.

Odluka o povezivanju dijela poslovanja s Lenovom nadovezala se na prošlomjesečnu objavu japanske kompanije da s Lenovom razgovaraju o mogućem sporazumu. Pregovarali su i s japasnkim kompanijama Toshiba i Vaio, ali dogovor nije postignut.

>>>Financije Facebooka ‘podivljale’: Prihodi premašili 10 milijardi dolara, dobit porasla 80 posto

Nekad moćne japanske tvrtke suočene su sa žestokom inozemnom konkurencijom s nižim troškovima poslovanja, što se posebno odnosi na područje Kine i Južne Koreje.

Početkom godine tajvanski Hon Hai, poznatiji kao Foxconn, preuzeo je japanskog proizvođača elektronike Sharp koji se suočio s ogromnim gubicima i rastućim dugovima.

27. travanj 2024 16:20