Aktualno
StoryEditor

Lider istražuje: Zašto SOA ne provjerava kandidate za ministre

17. Srpanj 2019.

Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića čeka vrlo nezahvalan zadatak - odabrati novu garnituru ministara, a da te osobe sebe i njega ponovno ne dovedu na naslovnice zbog afera, kao što je bio slučaj s Gabrijelom Žalac, Goranom Marićem i Lovrom Kuščevićem. Jedna od mogućnosti koju Plenković svakako ima je naručiti sigurnosnu provjeru kandidata za ministre koju inače prema Zakonu o sigurnosnim provjerama radi Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). Samo on i predsjednica imaju takvu moć.

Iako te mogućnosti postoje, u Hrvatskoj do sada zapravo nikada nije postojala praksa da političari prolaze kroz sigurnosne provjere, osim ako ne trebaju pristup strogo povjerljivim dokumentima. Štoviše, Vlada Zorana Milanovića ‘spustila‘ je stupanj provjere pa se ministrima više ne provjerava imovina.

Prema svim dostupnim informacijama, napravili smo paralelnu analizu svih procedura  kroz koje moraju proći ministri prije stupanja na dužnost i budući predsjednici Uprava koji žele biti na vodećoj poziciji u nekoj globalnoj kompaniji. Osnovna razlika je ta, da kao budući CEO moraš proći detaljnu provjeru head hunting agencija kroz minimalno 14 točaka, kako bi se utvrdilo jesi li pravi čovjek za tu funkciju i imaš li kakvih ‘repova‘ iza sebe. Te točke predstavio nam je Vedran Glogović,  stručnjak za selekciju i regrutaciju. Kad si ministar, sve što ti u principu treba, jest članska iskaznica neke stranke. Ponekad čak ni to.

Sutra na webu objavljujemo i službene odgovore SOA-e i Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o zakonskim odredbama sigurnosnih provjera.

U novom tiskanom izdanju Lidera provjerite procedure selekcije kandidata za najviše funkcije u državnim službama i u privatnom sektoru.

19. travanj 2024 17:48