Aktualno
StoryEditor

Makovac vs. Microsoft: Osam godina spora razriješilo se u tajnosti i bez komentara

15. Srpanj 2019.

Medijska suzdržanost Microsofta Hrvatska koji tijekom trajanja sudskog procesa koji su protiv njih pokrenuli bivši zaposlenici, supružnici Makovac, slučaj nije htio komentirati nastavlja se i nakon okončanja spora. A sad se toj medijskoj šutnji pridružuje i obitelj Makovac koja je redovito javnost izvještavala o napretku procesa. Na to upućuje izjava koju nam je u ponedjeljak na redakcijsku adresu poslala Zrinka Makovac.

“Bračni par Makovac i Microsoft sve sudske sporove i pravne procese trajno su razriješili mirnim putem. Shodno zajedničkom dogovoru niti jedna strana neće dodatno komentirati ove slučajeve u javnosti, niti davati dodatne detalje ili izjave na navedenu temu.“

U veljači smo pisali o tom slučaju kada je Županijski sud donio pravomoćnu presudu da je Zrinka Makovac nelegalno i nezakonito otpuštena te da je Microsoft Hrvatska, kada je prije osam godina bez obrazloženja otpustio, prekršio Zakon o radu.

– Ja sam dobila svoju moralnu satisfakciju. Njima sigurno nije ugodan osjećaj, oni će zasigurno pokušavati osporiti presudu, ali bez obzira na to, meni je u ovom trenutku jedino bitno da sam dokazala da sam u pravu – ispričala je tada za Lider Zrinka Makovac koja je prije otkaza za Microsoft radila 14 godina, a posljednjih osam provela je na mjestu voditeljice korporativnih komunikacija i marketinga.

Još je neobičnije bilo što otpuštena Zrinka Makovac nikada nije saznala razlog što joj je poslodavac neposredno nakon prijevremenog povratka s trećeg porodiljnog dopusta naprasno otkazao suradnju. U obrazloženju otkaza Zrinki Makovac stoji da ‘radnicu nije bilo moguće zadržati zbog financijskih razloga’. Kako je navela Makovac, u tom periodu Microsoft Hrvatska nije otpustila nijednog drugog djelatnika već je, štoviše, javno najavljivala nova zapošljavanja te intenzivno upošljavala nove radnike.

– Ni tijekom osam godina suđenja, Microsoft ničime nije argumentirao moj otkaz. Nikome nije jasno zašto sam ga točno dobila. Moje mišljenje je da je u pitanju bila osobna odmazda. No, to sad više nije bitno. Davno je to bilo. Samo mi je drago da je završilo u moju korist – u veljači nam je kazala Makovac koja je s troje djece i dva kredita u švicarskim francima takoreći preko noći ‘poslana na ulicu’, a nimalo nije pomoglo što se ista situacija dva tjedna kasnije ponovila i njezinu suprugu kojem je Microsoft također uručio poslovno uvjetovani otkaz.

Microsoft Hrvatska nije ispoštovao presudu prema kojoj je trebao Makovac vratiti na posao, isplatiti joj naknadu i sve plaće koje bi primila da joj nisu dali otkaz, a trebala je dobiti i dionice tvrtke. Umjesto toga, krajem ožujka Microsoft Hrvatska uručio je svojoj bivšoj zaposlenici ponovno otkaz i odbio isplatiti novac, a nakon toga Zrinka Makovac pokrenula je ovršni postupak. Microsoftu i svim odgovornima u tom pravnom subjektu prijetile su kazne za svaki mjesec nepoštivanja odluke, a u slučaju neplaćanja kazni mogli su i završiti u zatvoru.

Čini se da je obitelj Makovac nakon dugotrajne sudske trakavice konačno dobila nešto više od moralne satisfakcije, ali detalji raspleta tog zagonetnog slučaja u kojem je radnik David ustao protiv korporativnog Golijata, ostat će tajna. Također, ostaje nepoznato je li dodatan pritisak na rješavanje ovog slučaja stigao i od strane države nakon što se Makovac otvoreno zapitala je li prihvatljivo da država nastavlja suradnju s tvrtkom koja ‘iskazuje duboko nepoštovanje prema hrvatskim građanima, hrvatskim institucijama i sudovima RH jer odbija sprovesti pravomoćne sudske presude‘.

03. ožujak 2024 16:03