Aktualno
StoryEditor

Maybach 6 Cabriolet: Umjetničko djelo na četiri kotača

03. Rujan 2017.

Mercedes je za potrebe velike izložbe u Pebble Beachu u Kaliforniji izradio koncept nazvan Mercedes Maybach 6 Cabriolet. Na svakom takvom natječaju u prvom je planu dizajn, odnosno u pravom smislu riječi umjetnost na četiri kotača. Kako izgleda Maybach 6 Cabriolet, može se možda najbolje opisati jednom riječju − savršenstvo. Bilo da vozilo gledate sprijeda, bočno ili straga, teško je pronaći bilo kakav nedostatak. Riječ je o spoju određenih tradicionalnih vrijednosti, odnosno tradicionalnih linija i futurističkog pristupa.

Četiri elektromotora

Bilo da koncept napravljen za potrebe velike izložbe u Pebble Beachu u Kaliforniji gledate sprijeda, bočno ili straga, teško ćete pronaći bilo kakav nedostatak. Riječ je o spoju tradicionalnih i futurističkih linija, a dizajnerima su inspiracija bile luksuzne jahte.

Možda fotografije to ne mogu dočarati, ali riječ je o iznimno dugom vozilu, ukupno 5,75 metara, primjerice znatno dužem od jedne S-klase. Dizajnerima je kao inspiracija u radu poslužio izgled luksuznih jahti. Na prednjem dijelu ističe se masivna maska, a stražnji dio krase spojena svjetla koja naglašavaju širinu automobila. Za potpuni dojam brinu se 24-inčni naplatci. Retro pristup dizajnu može se očitati u dužini prednjega poklopca motora. Zapravo, teško je govoriti o klasičnom motoru jer 6 Cabriolet pokreću četiri elektromotora. Ako znamo da vozilo ima četiri gume, onda je logika vrlo jednostavna: svaki od elektromotora zadužen je za jedan kotač ili, još logičnije, automobil ima pogon doslovno na svaki kotač. Mercedes ne navodi točne tehničke specifikacije za 6 Cabriolet, ali one najvažnije su objavljene, pa bi tako unatoč dimenzijama ubrzanje do 100 km/h trebalo biti kraće od četiri sekunde, najveća je brzina ograničena na 250 km/h, a svi elektromotori zajedno razvijaju 750 konja.

Bez serijske izvedbe

Kod električnih automobila još je najveća nepoznanica doseg, odnosno možete li s jednim punjenjem odraditi pristojno putovanje. Mercedes Maybach 6 Cabriolet, prema najavama, trebao bi moći prevaliti udaljenosti od 500 km s punim baterijama. Još je važniji podatak da bi u roku od pet minuta punjenja vozač trebao dobiti čak 100 km dodatnog dosega. Inače, unutrašnjost koncepta prilično je futuristička; ističu se zlatni elementi i ambijentalna rasvjeta duž cijele kabine. Maybach 6 Cabriolet pun je tehnologije budućnosti. Tako su na raspolaganju dva ‘head-up‘ zaslona i zaslon osjetljiv na dodir koji se proteže preko cijeloga kokpita. Tu su i biometrijski senzori koji u svakom trenutku prate stanje vozača i putnika. Vozaču i putnicima na raspolaganju stoji i funkcija ‘concierge‘, koja reagira na glasovne naredbe. Nažalost, ovaj genijalni automobil vjerojatno nikad neće doživjeti i serijsku izvedbu.

27. travanj 2024 08:13