Aktualno
StoryEditor

Meksiko planira legalizirati proizvode na bazi marihuane

23. Prosinac 2017.

Meksiko će se pridružiti zemljama koje su legalizirale marihuanu tako što će odobriti prodaju lijekova, hrane, pića, kozmetike i ostalih proizvoda na bazi marihuane tijekom iduće godine, javlja Reuters. Podsjetimo, ova država je u lipnju odobrila uporabu marihuane za medicinske i znanstvene svrhe, međutim i dalje je zabranjivala rekreativno korištenje i uzgoj.

Glasnogovornik zdravstvene regulatorne agencije Coferpris izjavio je kako će agencija za nekoliko dana objaviti popis robe od marihuane koja će se smjeti koristiti, te će takva roba mjesec dana nakon izdavanja popisa smjeti ući na tržište Meksika.

>>>Norveški parlament dekriminalizira drogu

Dodaje kako agencija očekuje da će distributeri i trgovci uvoziti predmete, te da će pojedine tvrtke u Meksiku proizvoditi proizvode od marihuane uzgojene u inozemstvu. Novi zakon ne predviđa legalizaciju prodaje čiste marihuane.

Legalizacija je izazvala niz rasprava s obzirom na to da Meksiko planira stati na kraj trgovini drogom, glavnom izvoru prihoda naslinih kartela koji su ubili 140 tisuća ljudi u Meksiku u posljednjih 10 godina. Meksički karteli i dalje zarađuju milijune dolara krijumčarenjem marihuane u SAD, unatoč trendu legalizacije koji vlada u Saveznim državama.

>>>WHO: Pripravak od marihuane ima medicinskih prednosti i ne bi trebao biti zabranjen

Argentina, Čile, Kolumbija, Peru i Potroriko također su legalizirale medicinsku marihuanu, a Urguvaj je 2013. postala prva država koja je dozvolila komercijalni uzgoj i distribuciju marihuane. Rekreativna uporaba marihuane je i dalje zabranjena u Meksiku, no 2015. Vrhovni sud prihvatio je molbu četiri osobe da im omoguće pravo uzgoja marihuane za osobnu potrošnju, čime je otvoren put legalizaciji.

 

 

23. travanj 2024 02:27