Aktualno
StoryEditor

Merkel: Brexit vodi u neočekivana područja, zahvatit će i pse i mačke

17. Svibanj 2017.

Teme pregovora o Brexitu između Velike Britanije i Europske unije bit će sve od opskrbe automobilske industrije i slobodne kretnje radnika do pasa i mačaka, rekla je u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Govoreći na trgovinskom skupu država G20, Merkel je istaknula kako će Britanija moći promijeniti pravila u svoju korist nakon što napusti blok, no da će trebati isplatiti naknadu ako će EU morat poduzeti korake da održi stabilnost. "Ako britanska vlada zaustavi slobodnu kretnju ljudi, to će imati svoju cijenu", rekla je Merkel u Berlinu te dodala: "To nije zlonamjernost."

>>> Blair: Brexit me pozvao natrag u politiku, treba zaprljati ruke

"Ne možete imati sve pozitivne strane i onda postaviti gornju granicu od 100 ili 200 tisuća državljana EU ili samo za istraživače, no molim vas bez bilo koga drugog. To neće funkcionirati". Činjenica da je toliko toga nekoliko desetljeća funkcioniralo pod europskim pravilima znači da bi se rez nakon Brexita mogao proširiti na potpuno neočekivana područja, smatra njemačka čelnica.

"Trenutno oko 250 tisuća kućnih ljubimaca, mačaka i pasa koji putuju iz Britanije na kontinent ili obrnuto to čine po europskom zakonodavstvu. Sad će im trebati higijenski certifikati, stvari kojih se više ni ne sjećamo", dodala je.

>>> Brexit poslužio kao inspiracija poznatom grafiti umjetniku

Naglasila je kako će EU uzeti u obzir interese 48 posto Britanaca koji su glasali protiv Brexita, no da je na sindikatima da stvore pritisak na britansku vladu da se održi razina odnosa između Britanije i EU-a kako bi britanski poslodavci i radnici imali što manje problema. "Britanska automobilska industrija živi od opskrbe iz kontinentalnih europskih zemalja. Sve je na britanskoj strani koja izražava želju za što manje poteškoća", zaključila je Merkel.

28. svibanj 2022 14:24