Aktualno
StoryEditor

Meso stvoreno u laboratoriju bit će na tržištu za pet do deset godina

14. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Šnicla stvorena u laboratoriju, koje ne dolazi od žive stoke? Snovi protivnika industrije mesa polako se ostvaruju. Znanstvenici objavljuju radove o uzgoju mesa iz uzoraka, u laboratorijskim uvjetima.

Znanstveni rad objavljen u stručnom časopisu Scientific Reports sugerira kako je meso za konzumaciju moguće stvoriti u laboratorijima, bez da u procesu stradava stoka. Sve smo bliže ostvarenju ideje "replikatora" iz Zvjezdanih staza, jer znanost hrabro korača tamo gdje ljubitelj dobre slanine još nije zakoračio.

Procjene su da će u roku od pet do 10 godina na tržište biti plasirano umjetno uzgojeno meso za konzumaciju koje će u startu koštati nešto više nego ono uzgojeno tradicionalnim metodama, da bi s daljnjim razvojem tehnologije i masovnom proizvodnjom mišićnog tkiva pojeftinilo.

- Potrajat će dok umjetno stvoreno meso postane dostupno za konzumaciju, ali na tome se intenzivno radi - rekla je Erin Kim, glasnogovornica tvrtke New Harvest koja predvodi u istraživanjima "sintetičkog" mesa.

Istraživanja su usmjerena prema stvaranju namirnica poput mlijeka, jaja, mesa ili kože, repliciranjem stanica iz uzoraka.

- Uvjereni smo kako bi ovakav proces bio znatno učinkovitiji od proizvodnje od žive stoke, jer bismo stvarali samo one dijelove koji su zanimljivi za konzumaciju - rekao je jedan od autora istraživanja, Nicholas Genovese.

Tvrtka Memphis Meats, koja također eksperimentira s umjetnom proizvodnjom mesa, objavila je video žene koja jede laboratorijsko meso. Tko zna, možda jednog dana po hamburger ili sendvič sa slaninom, umjesto u obližnji dućan, skoknemo do - obližnjeg laboratorija.

https://www.youtube.com/watch?v=FXpDiZUevPY

27. travanj 2024 15:33