Aktualno
StoryEditor

Minfin najavio porezno rasterećenje građana i poduzetnika za više od milijardu kuna

22. Prosinac 2017.

Nakon ovogodišnjeg poreznog rasterećenja od otprilike 2,5 milijarde kuna, iz Ministarstva financija za iduću godinu najavljuju daljnja porezna rasterećenja građana i poduzetnika u ukupnom iznosu između 1,1 i 1,2 milijarde kuna.

Pritom se s osnove promjena u sustavu PDV-a očekuje porezno rasterećenje oko pola milijarde kuna, od promjena u sustavu poreza na dohodak otprilike 266 milijuna kuna, a od najavljenih promjena u oporezivanju nabave automobila otprilike 450 milijuna kuna.

Uskoro će u javnu raspravu biti puštena uredba o promjeni oporezivanja nabave novih rabljenih vozila prema kojoj će se od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju u cijelosti izuzeti vozila čija je prodajna cijena s PDV-om niža od 150 tisuća kuna, a kako ističu u Ministarstvu financija, predstavlja 65 posto svih novih prodanih vozila.

Veći naglasak bit će na emisiji CO2 kao kriteriju za oporezivanje te se od tih promjena očekuje niže porezno opterećenje od 350 milijuna kuna.

>>>Z. Marić najavio nova porezna rasterećenja

Iz Ministarstva financija najavljuju i da bi deficit opće države za ovu godinu mogao biti značajno niži od planiranih 0,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno da će proračun biti nadomak uravnoteženju.

Iduće godine, doznaje se, državna riznica mora refinancirati dvije obveznice koje dolaze na naplatu u sedmom mjesecu, i to jedna od 750 milijuna eura, a druga od 6 milijardi kuna.

To je znatno manje nego što je trebalo refinancirati ove godine, no, kako su rekli u Ministarstvu financija, nije isključeno ako se nastave povoljni uvjeti na financijskim tržištima da će se refinacirati i ona izdanja koja još ne dospijevaju, a radi postizanja ostvarenja nižih kamata i ušteda.

23. travanj 2024 12:04