Aktualno
StoryEditor

Ministar Ćorić se ispričao što nisu bolje pojašnjene činjenice o LNG terminalu

24. Svibanj 2018.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u četvrtak kako je vlasnik LNG-a Hrvatska PLINACRO i Hrvatska elektroprivreda te rekao da će tako biti i dalje, ekonomske dobiti od realizacije projekta nose, kaže, poduzeća koja su u hrvatskom vlasništvu, a  odbacio je i prozivke kako nije kontaktirana lokalna zajednica na Krku, no i ispričao im se jer nisu "intenzivnije komunicirali objektivne činjenice koje prate LNG i njegovu izgradnju".

>>>Grbin poziva Ćorića da dođe ‘braniti’ lex LNG

"Ekonomsku dobit nose isto tako i ljudi koji će biti zaposleni na LNG-u. Njih 40-50. Nosi ih općina Omišalj kroz koncesijsku naknadu. Procijenjeno na milijun kuna. Kroz dodatne naknade očekujemo još milijun kuna što je 10 posto od trenutnog proračuna općine Omišalj. Ekonomske dobiti od realizacije nositi će i Primorsko-goranska županija kroz koncesijsku naknadu", odgovorio je Ćorić na prozivke saborskoj oporbi.

Oporba je cijelo jutro prozivala resornog ministra koji zbog obveza u vladi nije bio u Saboru dok se raspravlja o kontroverznom Zakonu o terminalu za ukapljeni prirodni plin  koji je podijelio javnost.

Kada je riječ o ekološkom aspektu projekta, Ćorić je kazao da je struka sve rekla. "14:2 za pozitivnu ocjenu procjene studije utjecaja na okoliš ovog projekta na RH", poručivao je Ćorić zastupnicima.

Osvrćući se na stratešku važnost LNG terminala na Krku za Hrvatsku podsjetio je kako je Hrvatska kao dio EU-a dio zajedničkog energetskog tržišta. "U tom kontekstu sigurnost dobave odnosno diversifikacija dobavnih pravaca kao jedan od osnovnih temelja razvoja energetske unije zahtijevaju da i mi promišljamo o sigurnosti naše opskrbe", rekao je ministar Ćorić.

Odbacio je i prozivke prema kojima nije bilo komunikacije s lokalnom zajednicom odnosno predstavnicima županije rekavši kako se u cijelom nizu situacija pokušalo pojasniti našu poziciju po pitanju strateške važnosti tog projekta.

>>> Piršić: Plutajući LNG terminal platit će građani

U javnoj je raspravi, naveo je, došlo na zakon 55 primjedbi od čega je u potpunosti usvojeno tri, a sedam ih je djelomično prihvaćeno.

Hajduković: Hitan projekt star 30 godina

"Dakle imamo hitan projekt koji je star 30 godina, kupit ćemo brod koji je stariji od aviona koje smo kupili F 16-ica i...  ok brod je, ne može padati, ali može tonuti.Tako mislim da i ovaj projekt koji je neisplativ, očito, ćemo potonuti i plaćat će ga hrvatski građani", replicirao mu je Domagoj Hajduković (SDP). Ministar Ćorić mu je odgovorio kako je neupućen.

"U ovom trenutku postoji tender, odnosno otvoren je tender za nabavu broda i tamo piše da taj brod može biti star, gle čuda, do 11 godina, pročitajte, a onda malo bolje raspravljajte", poručio mu je ministar.

Stazić: Što su Vam Krčani skrivili?

"Krčani žive od turizma i ostvaruju u turizmu 10 posto turizma RH. To su milijarde kuna, to vam je u novcu 250 milijuna eura, a vi njima obećajete milijun kuna godišnje koncesije. S jedne strane 250 milijuna eura, a s druge strane milijun kuna godišnje. Pa dajte recite što su vam skrivili", pitao je ministra SDP-ovac Nenad Stazić.

>>> Davor Štern: Ne znam da je itko ikad vidio simulaciju potrošnje LNG-a, sve se radi samo da se gradi

Ćorić mu je međutim uzvratio kako bi bilo najbolje da sam tamo ode i vidi koji se to turistički kompleks može napraviti na području Dine Petrokemije, odnosno Janaf-ovih skladišta u Omišlju. "A onda možemo nastaviti tu raspravu", rekao je Stazić.

"Plutajući LNG ne koristi ni lokalnoj, ni regionalnoj zajednici, a ni Hrvatskoj"

Čelnici Omišlja i Krka Mirela Ahmetović i Dario Vasilić u četvrtak su zajedno sa zastupnicima Željkom Jovanovićem (SDP) i Tuliom Demetlikom (IDS) opetovali protivljenje Vladinu prijedlogu zakona o terminalnu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG istaknuvši da projekt plutajućeg LNG terminala na otoku Krku ne koristi ni lokalnoj, ni regionalnoj zajednici, a ni Hrvatskoj, već drugim državama, posebno Mađarskoj.

Donese li Sabor taj zakon, općina Omišalj će zahtjevati ocjenu njegove ustavnosti, poduzet ćemo sve mjere da bi zaustavili taj povijesno štetan projekt, najavila je Ahmetović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, izražavajući čvrsto uvjerenje da do tog projekta, ipak, neće doći.

>>>Načelnica Omišlja tražit će ocjenu ustavnosti ako Sabor usvoji zakon o LNG terminalu

Ahmetović, koja je raspravu o spomenutom zakonskom prijedlogu pratila sa saborske galerije, kaže da je šokirana onim što je slušala, posebno "vrlo izravnim lažima" ministra Tomislava Ćorića, državnog tajnika Ive Milatića, ali i samog premijera Andreja Plenkovića koji govore o komunikaciji za čelnicima općine Omišalj.

Znam dobro s kim sam komunicuirala, kaže Ahmetović i otklanja "ministrove laži" da se s njom susreo četiri puta i razgovarao o LNG terminalu.

Pobrojala je njihove sastanke, navodeći kako je Ćorić dolazak u Omišalj najavio zbog Dina Petrokemije i LNG terminala, a razgovor se sveo na njegov pokušaj njenog ušutkavanja da ne govori o negativnostima LNG projekta, dok joj je na drugom susretu u Zagrebu, tvrdi, nudio kompenzaciju za Općinu.

Kompenzaciju države Općini od milijun kuna drži neprihvatljivom. Naš je proračun 39 milijuna kuna, nismo tako jadni, osim toga, Omišalj samo od jednog malog kampa ostvari naknadu od tri milijuna kuna, kaže načelnica.

Ovaj projekt je ilegalan i protivan volji Omišljana, ustrajava Ahmetović, koja je odbacila tumačenja da je plutajući LNG projek bivše, SDP-ove Vlade. Ta je vlada donijela odluku o proglašenju tog projekta strateškim, ali u kopnenoj varijanti, precizirala je i istaknula kako je lex LNG protuustavan, krši europske direktive.

>>>Zbog LNG terminala na Krku Zelena akcija tuži Ministarstvo zaštite okoliša

Primijetila je i nevještost saborskih zastupnika, koji guraju projekt, da objasne njegov strateški interes. To je zato jer starteškog interesa za državu nema, kaže Ahmetović.

Vasilić upozorava na štete što bi ih plutajući terminal mogao imati za turizam, glavnu gospodarsku djelatnost otoka Krka. Krk je perjanica hrvatskog turizma, plutajući LNG ugrožava sve ljude na Kvarneru, kaže gradonačelnik Krka.

Svjedočimo sramotnom i skandaloznom trenutku Sabora u kojem se po hitnoj proceduri gura lex specijalis koji ozakonjuje kršenje Ustava, niza zakona, Europske povelje o lokalnoj samoupravi, kršenja svih oduka vijeća Omišlja, Krka, skupštine Primorsko-goranske županije, rekao je Jovanović.

To što se danas radi je grubo silovanje demokracije i nepoštivanje volje građana, poručio je Jovanović.

23. lipanj 2024 19:41