Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo odbacilo ‘medijske neistine‘ o novom Obiteljskom zakonu

06. Travanj 2018.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u petak je odbacilo kao netočne i nepotpune informacije u medijima o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona, istaknuvši kako im ta verzija nije poznata te da se još uvijek radi na njegovu usuglašavanju.

"Držimo kako su objavljene informacije o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona nepotpune i velikim dijelom netočne. Međutim, naglašavamo kako se još uvijek radi na usuglašavanju Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, a ova verzija nam nije poznata", stoji u priopćenju Ministarstva.

>>>SDP: Novi prijedlog Obiteljskog zakona na štetu djece

Ministarstvo: Predstoji postupak usuglašavanja s koalicijskim partnerima

Naglašavaju da predstoji postupak usuglašavanja s koalicijskim partnerima, koji će biti dovršen do svibnja, a nakon toga će Ministarstvo Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona uputiti u javnu raspravu. Tijekom rasprave zainteresirana javnost moći će davati primjedbe i prijedloge, a potom još slijedi i rasprava u dva čitanja u Hrvatskome saboru.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, novi prijedlog Obiteljskog zakona ovih je dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a. Nova verzija ne sadrži kontroverznu definiciju obitelji, no dio drugih odredbi čije se izbacivanje najavljivalo ostale su i u sadašnjem prijedlogu - izvanbračne zajednice nisu u potpunosti izjednačene s bračnima, izvanbračni parovi mogu posvajati djecu samo ako "postoje opravdani razlozi na strani djeteta", razvod roditelja maloljetne djece pokretat će se na sudu umjesto pri centru za socijalnu skrb, roditeljski plan je izbačen u potpunosti, a posebnog skrbnika - odvjetnika koji u konfliktnom razvodu zastupa dijete, plaćat će roditelji.

>>>HURR: Predloženi Obiteljski zakona omalovažava prava djece i roditelja

Na nacrt Zakona oštro je reagirala oporba, pa su se tako na društvenim mrežama oglasili članovi SDP-a i GLAS-a, a SDP-a je održao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto da riječ o lošim rješenjima kojima se ide na štetu djece, pogoduje odvjetničkom lobiju i namiruju interesne skupine oko HDZ-a.

SDP: Murganić nas vraća u srednji vijek

"Ministrica Murganić ponovno nas vraća u srednji vijek s prijedlogom novog Obiteljskog zakona. Imamo pravo na obitelj kakvu želimo. Nećete nam ga oduzeti. Sve obitelji su jednako vrijedne. Djeci se mora osigurati kvalitetno obrazovanje utemeljeno na znanosti", napisao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Twitteru.

SDP-ov Arsen Bauk na Facebooku upozorava da je riječ o "nasilju nad obitelji" koji će SDP-ovci svim demokratskim sredstvima pokušati spriječiti.

Peđa Grbin ocjenjuje kako su "ovaj prijedlog zakona, isto kao i guranje Glunčića na čelo ERS za kurikularnu reformu, živi dokaz da Plenkovićeva Vlada i HDZ nisu ni umjereni niti centristički, a pogotovo nisu brana konzervativnoj revoluciji".

>>>SDP prepoznao ‘totalitarizam u sramotnom Obiteljskom zakonu’

Bojan Glavašević na Twitteru poručio je da će SDP sigurno tražiti ocjenu ustavnosti ako takav zakon, koji jasno smanjuje dosegnutu razinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj, bude izglasan u Saboru. Premijeru poručuje "neka izvoli odlučiti želi li graditi suvremenu ili paleolitsku Hrvatsku".

GLAS se posebno osvrće na stavak u prijedlogu koji glasi: "Roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima”.

"Znači li to da ako roditelji vjeruju da je zemlja ravna ploča, profesori zemljopisa moraju djecu tako i učiti? Vidjeli smo gdje vodi ‘znanje‘ roditelja da djecu ne treba cijepiti. Ova Vlada nas vodi u srednji vijek, a ne u 19. stoljeće", kaže predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

>>>GLAS: Murganić mora dati ostavku

HNS uz oporbu protiv prijedloga zakona

Uz oporbu, novom prijedlogu Obiteljskog zakona usprotivio se i HNS, koji je član vladajuće koalicije. HNS poručuje da je Hrvatska sekularna država te da se vjera uči u vjerskim zajednicama, a ne školama.

HNS tvrdi da nije dobio konačni i usuglašeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, ali ističe da se pitanje obrazovanja ne može definirati Obiteljskim zakonom, već zakonima iz resora obrazovanja, kao i da se u školama isključivo trebaju učiti sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani.

Novi nacrt Obiteljskog zakona drugi je pokušaj Plenkovićeve Vlade da izmijeni obiteljsko zakonodavstvo - prvi prijedlog upućen je u javnu raspravu krajem rujna prošle godine, no povučen je nakon manje od 24 sata, prije svega zbog definicije obitelji koja je bila vrlo uska i isključivo vezana uz djecu, tako da parovi bez djece po toj definiciji nisu činili obitelj.

25. rujan 2023 05:43