Aktualno
StoryEditor

Ministarstvo za demografiju i UNICEF novim programom protiv siromaštva i nasilja nad djecom

14. Studeni 2017.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF predstavili su u utorak trogodišnji program ‘Za snažniju obitelj‘ vrijedan 3,3 milijuna kuna, koji su pokrenuli s ciljem pružanja kvalitetne podrške obiteljima koje se suočavaju s teškim životnim situacijama te smanjivanja nasilja u obitelji, pogotovo nad djecom.

Program koji će se provoditi do 2020. obuhvatit će oko 1400 socijalnih radnika, edukatora, pravnih i drugih stručnjaka koji rade s obiteljima u riziku. Oni će kroz taj program dobiti učinkovite alate koji će im pomoći u izgradnji kvalitetne suradnje s roditeljima koji trebaju pomoć.

Od programa će kroz sustav socijalne skrbi korist imati 5500 obitelji u riziku i 29.000 djece.

Program će povezati stručnjake iz područja obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i socijalne skrbi kako bi se osigurao pravovremeni, efikasni i održivi pristup obiteljima i djeci u riziku.

Tijekom prošle godine svako osmo dijete tjelesno zlostavljano u obitelji

- Novi podaci o nasilju i fizičkom kažnjavanju djece u Hrvatskoj pokazuju da je tijekom prošle godine svaki četvrti šesnaestogodišnjak doživio tjelesno kažnjavanje, bio svjedok nasilja među roditeljima ili psihički zlostavljan, a svako osmo dijete bilo je tjelesno zlostavljano u obitelji, istaknula je na konferenciji za novinare Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu i voditeljica programa iz Društva za psihološku pomoć.

>>>Predsjednica: Najviši prioritet moraju nam biti iseljeništvo i demografska obnova

Istraživanja su pokazala da roditelji koji se suočavaju s financijskim problemima, nezaposlenošću i bolestima te oni koji nemaju dovoljnu podršku svoje okoline zbog stresa i osjećaja nemoći češće reagiraju nasilno prema djeci. Iako je zakonski zabranjeno, fizičko kažnjavanje djece u Hrvatskoj je i dalje rašireno, a povećava se i psihološko nasilje, kazala je Ajduković.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić kazala je da će program ‘Za snažniju obitelj‘ omogućiti da stručnjaci pravovremeno prepoznaju i učinkovitije odgovaraju na rizike kojima su izložena djeca unutar svojih obitelji, posebno naglasivši važnost suradnje stručnjaka iz raznih područja - obrazovanja, zdravstva i pravosuđa.

Statistike pokazuju da nasilje ima poznato lice

- Obitelj je najbolje mjesto za odrastanje djeteta, ali samo onda kada je ona podržavajuća i snažna i u stanju nositi se s izazovima koji se mijenjaju s vremenom. No, obitelj je za jedan znatan broj djece noćna mora, mjesto gdje se iza zatvorenih vrata događa nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje ili socijalna isključenost. Statistike pokazuju da nasilje ima poznato lice - da je to lice nezadovoljne, umorne mame, oca koji se bori s kroničnom bolešću, roditelja koji preko leđa djeteta rješavaju međusobne probleme, strica koji je sklon dodirivanju djevojčica. Tu je uloga naših stručnjaka presudna. Oni imaju vrlo zahtjevan zadatak prepoznati rizike i na njih pravovremeno i učinkovito odgovoriti, naglasila je.

>>>Najavljene nove pronatalitetne mjere: izdašniji doplatak za djecu za više obitelji, više vrtića…

Istaknula je da je nužno raditi na skidanju stigme traženja pomoći obitelji u riziku, poručivši da traženje pomoći nije znak slabosti, već znak odgovornosti.

- Ovaj program nastojimo zajedno sa stručnim radnicima i edukatorima na kvalitetan način iskoristiti i usmjeriti prema našim obiteljima, udomiteljima, stručnim radnicima u cilju poboljšanja uvjeta rada i života djece s ciljem da se nasilje, zanemarivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja djece svedu na nulu, naglasila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

18. travanj 2024 17:41