Aktualno
StoryEditor

Mirovinski fondovi preživjeli Agrokor, imovina porasla 9,5 posto

05. Veljača 2018.

Ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova na kraju prošle godine iznosila je 91,9 milijardi kuna, što 9,5 posto odnosno oko 7,7 milijardi kuna više nego krajem 2016., rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Predsjednik Udruge i predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima Damir Grbavac istaknuo je kako ukupna imovina obveznih mirovinskih fondova predstavlja 26 posto bruto domaćeg proizvoda te je prema godišnjem povećanju od 9,5 posto Hrvatska lider među tranzicijskim državama.

>>>Pavić: Mirovinski fondovi na vrijeme su se riješili dionica Agrokora, mirovine nisu ugrožene

"Prema OECD-ovom istraživanju, hrvatski mirovinski fondovi u samom su vrhu ostvarenih realnih prinosa u europskim zemljama i imaju viši realni prosječni prinos od većine zemalja članica OECD, ali i fondova ostalih zemalja poput austrijskih, belgijskih, nizozemskih, kanadskih ili švicarskih", kazao je Grbavac.

Po njemu, protekla je godina završila sa zadovoljavajućim pozitivnim prinosima u kontekstu tržišnih uvjeta, pogotovo ako znamo da se lani dogodio slučaj Agrokor.

>>>Povećanje aktualne vrijednosti mirovine za 2,1%

Lani je prinos u kategoriji A mirovinskih fondova iznosio 4,57 posto, u kategoriji B, gdje je daleko najviše osiguranika, 3,06 posto, a u kategoriji C 6,08 posto. Od početka rada, 2002. godine, do kraja 2017. prosječni godišnji prinos svih obveznih mirovinskih fondova kategorije A iznosio je 8,95 posto, kategorije B 5,76 posto, te kategorije C 6,93 posto, rečeno je na konferenciji.

Grbavac je istaknuo i da je u spomenutim fondovima zadnjeg dana prošle godine bilo 1,84 milijuna članova, od čega 98 posto ili 1,81 milijun u kategoriji B.

"Preživjeli" Agrokor, ne namjeravaju u roll-up

Istaknuo je da od početka rada mirovinska društva značajan dio sredstava ulažu u hrvatska poduzeća, te kako su i dalje zainteresirana za ulaganja u infrastrukturne projekte, ali i u sektor energetike, te je u tom kontekstu naveo potencijalno ulaganje u HEP.

Prošlu je godinu, istaknuo je, obilježio slučaj Agrokor koji su mirovinski fondovi preživjeli, što je po njemu dokaz da su dobro vođeni.

>>>Bernardić: Agrokor ugrožava mirovine

Rekao je da fondovi ne namjeravaju sudjelovati u roll-up kreditu koji spominju u Udruzi malih dioničara Agrokora, a da im je preostala imovina u Agrokoru minorna, odnosno da to neće utjecati na ovogodišnje  prinose mirovinskih fondova.

Zadovoljan je i početkom podizanja kreditnog rejtinga Hrvatske prema investicijskom, a dodao je i da fondovi i dalje ulažu u državne obveznice.

Pozitivnim smatra pokretanje izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, no, druge strane, smeta mu što i dalje imamo samo jedno mirovinsko osiguravajuće društvo.

>>>Ćorić: Pronaći ćemo rješenje da nitko ne izgubi 27 posto mirovine

Rekao je da su lani realizirana ulaganja u Arenu Pula, te u Sunce Holding, dok ulaganja u Hotele Makarska i crikvenički Jadran još uvijek nisu  realizirana.

Grbavac napominje da je prošla godina prva nakon financijske krize u kojoj je ostvaren sinkronizirani globalni rast, koji je, kaže, sve iznenadio, pa i centralne banke, no u Hrvatskoj ta se pozitivna gospodarska kretanja još uvijek nisu odrazila na dioničko tržište. U bliskoj budućnosti očekuje stabilizaciju domaćeg tržišta kapitala.

18. lipanj 2024 04:18