Aktualno
StoryEditor

MMF snizio procjene rasta američkog gospodarstva

28. Lipanj 2017.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjene rasta za američko gospodarstvo na 2,1 posto za ovu i iduću godinu zbog neizvjesnosti u vezi politika koje provodi Bijela kuća, navodi se u najnovijim projekcijama međunarodnog zajmodavca.

>>> MMF: Bogatije zemlje trebaju pomoći radnicima pogođenima liberalizacijom

U ranijim je prognozama očekivan rast od 2,3 posto u 2017. godini i od 2,5 posto u 2018. godini, navodi se u najnovijem izvješću MMF-a.

Nova prognoza slabija je od one Bijele kuće kojom se cilja rast BDP-a od tri posto.

Iz MMF-a upozoravaju da bi prijedlozi američke vlade, poput smanjenja potrošnje na programe koji idu u prilog kućanstvima u kategoriji niskog i srednjeg dohotka, mogli dovesti do još i slabijeg rasta.

- Konzultacije po članku IV pokazale su razlike u pogledu niza mjera i nametnule otvorena pitanja u vezi toga jesu li predložene strategije mjera američke administracije najprikladnije za postizanja priželjkivanih ciljeva, smatraju u MMF-u.

Američko gospodarstvo bilježi treću najdulju gospodarsku ekspanziju od 1850. godine. No, zemlja ima teškoća u prilagođavanju izazovima proizišlim iz tehnoloških i demografskih promjena, mišljenja su u međunarodnom zajmodavcu.

>>>Merkel za nastavak pregovora o TTIP-u

SAD je postigao punu zaposlenost, što otežava daljnji gospodarski rast, smatra MMF, napominjući da su siromaštvo i razlike u dohotku u međuvremenu zakočili potražnju.

Iz zajmodavca poručuju da od poticajnih mjera za gospodarstvo podupiru one poput porezne reforme, mjera na području skrbi za članove obitelji i ulaganja u infrastrukturu. Ukazuju ipak na određeni oprez u pogledu nekih mjera koje zagovara vlada predsjednika Donalda Trumpa.

MMF poziva SAD da zadrži postojeći sustav financijskog nadzora, ostane predan slobodnoj trgovini i održi najnoviji napredak po pitanju pokrivenosti zdravstvenim osiguranjem.

U prijašnjim MMF-ovim projekcijama pretpostavljalo se da će gospodarstvu poticaj pružiti mjere Trumpove administracije, no sada su odbacili takve pretpostavke.

- Tijekom redovnih konzultacija po članku IV postalo je jasno da o mnogim pojedinostima plana još nisu donesene odluke. S obzirom na takve neizvjesnosti u pogledu mjera, MMF-ove makroekonomske projekcije primjenjuju temeljnu pretpostavku o nepromijenjenim politikama, navodi se u MMF-ovim najnovijim projekcijama.

02. listopad 2022 09:06