Aktualno
StoryEditor

MMF zadržao prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo, povećao za eurozonu

24. Srpanj 2017.

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognoze rasta za svjetsko gospodarstvo za ovu i slijedeću godinu, pri čemu je blago povisio procjene rasta za eurozonu i Kinu.

Prema novom izvješću "Svjetski ekonomski izgledi", MMF očekuje da će u ovoj godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na globalnoj razini iznositi 3,5 posto, a 3,6 posto u 2018. godini, što je istovjetno prognozama objavljenima u travnju.

>>>MMF-ov recept: Odljev mozgova mogu zaustaviti pošteni političari. Pa gdje su?

Dok su rizici oko globalne prognoze rasta uglavnom uravnoteženi u kratkom roku, u srednjoročnom razdoblju mogli bi ojačati negativni rizici, poručili su iz MMF-a prilikom objave najnovijih procjena u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru.

MMF je u lipnju blago smanjio svoje prognoze rasta američkog gospodarstva na 2,1 posto za 2017. i 2018. godinu, u odnosu na projekcije od 2,3, odnosno 2,5 posto, samo tri mjeseca ranije.

Fond je promijenio prethodne pretpostavke da će planovi o fiskalnoj politici Trumpove administracije potaknuti rast američkog gospodarstva, uvelike zato jer se pojedini dijelovi toga plana nisu ostvarili.

>>>MMF snizio procjene rasta američkog gospodarstva

Iz Fonda su kazali da očekuju da će rast u eurozoni u 2018. ipak biti malo snažniji, ukazavši na ‘solidan zamah‘.

Uvećana prognoza rasta BDP-a za područje jedinstvene europske valute za 2017. godinu sada iznosi 1,9 posto, 0,2 postotna boda više nego u travnju. Za slijedeću godinu procjena rasta za eurozonu iznosi 1,7 posto, 0,1 postotni bod više nego prije tri mjeseca.

Ističu da očekivani veći rast u eurozoni naznačuje ‘jači zamah u domaćoj potražnji nego što se ranije očekivalo‘.

MMF je smanjio prognozu rasta za britansko gospodarstvo za 2017. za 0,3 postotna boda, na 1,7 posto, kao razlog navodeći slabiju od očekivane aktivnost u prvom tromjesečju. Prognozu za 2018. su zadržali na 1,5 posto.

Također, kazali su da u ovoj godini očekuju rast u Japanu od 1,3 posto u odnosu na 1,2 iz travanjske prognoze, istaknuvši snažniji rast u prvom tromjesečju potaknut jačanjem osobne potrošnje, ulaganja i izvoza. Prognoza za japansko gospodarstvo za slijedeću godinu je ostala nepromijenjena, 0,6 posto.

>>>Z. Marić: Agrokor nezaobilazna tema i na skupštini MMF-a i Svjetske banke

MMF je za Kinu za ovu godinu povećao prognozu rasta za 0,1 postotni bod, na 6,7 posto. Rast kineskog gospodarstva u 2018. bi mogao usporiti na 6,4 posto, no iz MMF-a ističu da je to 0,2 postotna boda više u odnosu na prognozu iz travnja, a zbog očekivanja da će službeni Peking zadržati visoku razinu javnih ulaganja.

29. lipanj 2022 18:51