Aktualno
StoryEditor

MMPI poništio odluku o dodjeli koncesije za Zlatni rat

24. Travanj 2017.

Stručno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i iinfrastrukture nakon upravnog nadzora donijelo je odluku o poništenju dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži „Zlatni rat“ u Bolu, zbog povreda nekoliko zakona, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva.

Odluku da se od 1. siječnja 2018. koncesija na 15 godina za "Zlatni rat" dodijeli tvrtki Sport B d.o.o. donijela je prošli tjedan, nakon provedenog natječaja, Skupština Splitsko-dalmatinske županije, što je izazvalo burne reakcije i prosvjede Boljana koji zahtjevaju zadržavanje plaže u rukama lokalne zajednice.Nakon toga, premijer Andrej Plenković naložio je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da žurno provede upravni nadzor nad dodjelom koncesije.

>>> Imenovano stručno povjerenstvo za provjeru zakonitosti koncesije plaže Zlatni rat

Kako se ističe u današnjem priopćenju, "Stručno povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provelo je upravni nadzor nad postupkom dodjele koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži „Zlatni Rat“ u Bolu. Nakon nadzora Ministarstva doneseno je rješenje kojim se poništava Odluka Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije od 18. travnja, o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na plaži „Zlatni Rat“ u Bolu".

"Nakon pregledane cjelokupne dokumentacije", ističu iz Ministarstva, "Povjerenstvo je utvrdilo povrede Zakona o javnoj nabavi, Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama".

>>> Stanovnici Bola na plaži Zlatni rat koncesionaru poručili ‘Zauzeto’

Također, "nadzorom je utvrđeno da nije ispoštovan Zakonom propisan krajnji rok za dostavu ponuda, a informacije i objašnjenja nisu bila dostupna svim sudionicima natječaja na isti način. Povjerenstvo je utvrdilo i da je Županijska skupština svoju Odluku temeljila na nalazu i mišljenju stručnog tijela donesenoj na nezakonit način jer je stručno tijelo o istome predmetu donijelo dva kontradiktorna mišljenja, a pored navedenog, Odluka je  donesena  bez prethodne suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike", zaključuju iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

>>> Sport B: Zbog medijskih pritisaka odustajemo od koncesije za Zlatni rat

Ranije danas iz zagrebačka tvrtka Sport B d.o.o. priopćili su da neće sklopiti ugovor o koncesiji jer, kako su naveli, ‘medijski i politički pritisci u razdoblju nakon donošenja odluka o davanju koncesije, kao i neutemeljeni otpor lokalne zajednice prema njihovoj tvrtki, čak i prije nego je izvršen uvid u njihovu ponudu i koristi koje ona generira, dovode u pitanje mogućnost obavljanja djelatnosti na koncesioniranom području‘.

20. ožujak 2023 02:35