Aktualno
StoryEditor

FOTO: Monografija kultnog Saloona donosi preko dva kilograma ‘društvene kreme‘

28. Travanj 2018.

Kako je Gibonni prosio tuđu djevojku? Tko je istjerao Olivera Dragojevića iz Saloona? Zašto je Davor Šuker sa stola skočio na fotoreportere? Kako je sat darovan Miši Kovaču posvađao Zdravka Mamića i Ćiru Blaževića?

Odgovore na ta i slična pitanja možete pronaći u monografiji Saloona koju potpisuje Damir Jirasek. Monografija kultnog kluba ugledala je svjetlo dana ovaj mjesec, a s njom i neke od već zaboravljenih fotografija generacija koje su u legendarnoj diskoteci ostavile svoj trag.

- Najviše iznenađuju glumice, odnosno pjevačice, još toliko estetska kirurgija nije bila razvijena, komentirao je Maro Srezović, vlasnik Saloona.

- Ja sam morao na koncu pregledati više od 50 tisuća fotografija, pročitati sve članke u bilo kojim novinama koje su izlazile od 1970. do danas, kaže Jirasek opisujući proces nastanka monografije koja na vagi broji više od dva kilograma zvjezdane prašine. Knjiga sadrži čak 1510 fotografija koje otkrivaju kako su razni političari, kulturnjaci, sportaši, poduzetnici i estradne zvijezde izgledali u cvijetu mladosti.

Monografija otkriva i mnoštvo drugih naizgled nebitnih, ali veoma intrigantnih informacija poput:

Čime su Srezović i Papo u Dubrovniku ‘kupili’ Peru Zlatara da im je ponudio otvaranje Saloona? Tko je prvi objavio zaruke u Saloonu? Tko se naljutio jer nije dobio pozivnicu za otvaranje? Tko je u Saloonu proglašen najdosadnijim? Kako je slavna glumica Ali MacGraw dospjela u Saloon? Što je Jackie Chan darovao jednom od zaštitara na ulazu? Kako je Willam Hurt proslavio dobivanje Oscara u Saloonu? Tko je pravio društvo slavnom skijašu Albertu Tombi? Što je za vrijeme nastupa Davor Gobac učinio gitaristi Vedranu Božiću? Kako je Maro Srezović zamalo ostao bez oka? Što je Đorđe Balašević radio pred Saloonom? Tko se sve ljubio u Saloonu (sve fotografirano!) a tko zaljubio pa vjenčao nakon Saloona? Tko je zaspao na haubi svog automobila pred Saloonom? Koga je Goran Ivanišević skriven iza stabla čekao na izlazu iz Saloona? S kim se Tajči tajno sastajala u Saloonu uoči Pjesme Eurovizije u Zagrebu? Čime je Vlaho Srezović oborio s nogu Olivera Dragojevića? Kako su dvaput htjeli rušiti i kako su jedanput uspjeli provaliti i devastirati Saloon?

25. travanj 2024 23:30