Aktualno
StoryEditor

Mršić: Ministre Kujundžiću, ne igrajte se s javnim zdravstvom

07. Lipanj 2018.

Nezavisni zastupnik Mirando Mrsić u četvrtak je s konferencije za novinare pozvao Vladu i ministra zdravstva Milana Kujundžića da još jednom razmisle "u kojem smjeru vode javno zdravstvo te da jasno definiraju da ono ostane dostupno svima, bez podjele na bogate i siromašne".

Istaknuo je da reforma zdravstva nadilazi mandat jedne Vlade te pozvao sve političke aktere da "sjednu i dogovore se koje reforme provesti.

- Ministre Kujundžiću, ne igrajte se s javnim zdravstvom, provedite konačno reviziju i reformu bolničkog sustava jer taj sustav generira najveće gubitke. Premijeru i Kujundžiću, skinite ružičaste naočale i počnite raditi umjesto da ostale optužujete za pesimizam. Pesimizam je u Vladi, a ne oko nje, poručio je Mrsić.

>>>Avberšek: Privatno zdravstvo ne može ući u javne ustanove, javno dobro nije na tržištu

Nakon prijedloga izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti Vlada planira i izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, a obje inicijative, ocijenio je Mrsić, vode prema amerikanizaciji zdravstva.

- Predložene izmjene potvrđuju da Vlada ne zna, ali ni nema namjeru urediti sustav, poručio je.

Vlada svoje nazovi reforme, kazao je, provodi isključivo na teret građana, i još nije sigurno hoće li Kujundžić i dobrovoljno zdravstveno osiguranje prebaciti u obavezno.

Dodatna sredstva bolnicama

Mrsić je dodao je kako je ključno pitanje za poslovanje zdravstvenih ustanova hoće li Vlada odobriti dodatna sredstva bolnicama te na taj način omogućiti bolji rezultat poslovanja i smanjenje ukupnih i dospjelih obveza.

- Privatizacijom primarne zdravstvene zaštite neće se riješiti problem u poslovanju bolničkih sustava, a istovremeno će se stvoriti značajni manjkovi u domovima zdravlja, smatra Mrsić.

>>>Kujundžić: Ordinacija ništa ne mijenja za pacijente, nema privatizacije

- U konačnici poslovanje domova zdravlja utjecat će na izdvajanje javno-društvenih sredstva, odnosno, na nužnost povećanih izdvajanja kako bi vlasnici domova zdravlja bili u mogućnosti pokriti novonastale gubitke domove zdravlja. Istodobno, vlasnici ordinacija – privatnici će ostvarivati značajne iznose dohotka tako da se može reći da se javna društvena sredstva prelijevaju u privatne sektore, procjenjuje Mrsić.

Cijepljenje djece

Komentirajući prijetnju epidemije ospica, Mrsić je kazao da je jasno da društvo treba nastaviti s velikom razinom procijepljenosti.

- Neodgovorno je izbjegavati cijepljenje i vrlo je loše da pojedini političari, a tu mislim posebno na Živi zid, nekritično guraju ove ideje samo da bi im rastao rejting. Moj apel roditeljima je cijepite svoju djecu, poručio je.

>>>Znanstvenici: Protivnicima cijepljenja treba pristupiti ‘bez konfrontacije’

Na pitanje o najnovijem CRO Demoskopu po kojemu SDP-u i HDZ-u rejting pada, a Živom zidu i Mostu raste, odgovorio je da je "još prije godinu dana počeo upozoravati na trend u SDP-u, da već godinu dana građani ne podržavaju smjer kojim ide SDP te se nadam da će to shvatiti kao upozorenje".

19. travanj 2024 18:20