Aktualno
StoryEditor

Mrsić: Želim obrazloženje, inače su te sankcije politički obračun sa svima koji misle drugačije

24. Ožujak 2018.

Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić u subotu se odazvao pozivu Predsjedništva stranke da se očituje o njihovu zahtjevu da iz saborske procedure povuče svoj prijedlog zakona o doprinosima te se na sjednici zadržao samo tri minute nakon što je zatražio pismeno obrazloženje razloga zbog kojih bi trebao povući svoj prijedlog, a neslužbeno se doznaje da je Predsjedništvo odlučilo predložiti Glavnom odboru da se Mrsića isključi iz stranke.

O tome će Glavni odbor odlučivati danas. Za taj su prijedlog glasovali svi nazočni članovi Predsjedništva osim Biljane Borzan koja je bila suzdržana. Na sjednicu nisu došli Bojan Glavašević, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Boris Lalovac.

Predsjedništvo je predložilo i smjenu glavnog tajnika stranke Zvane Brumnića te da se na njegovo mjesto imenuje Nikšu Vukasa, koji je ujedno i poslovni tajnik SDP-a.

>>>O sudbini Miranda Mrsića SDP-ovci će odlučiti u subotu

- Tražim da Predsjedništvo da pismeno obrazloženje zašto traži povlačenje zakona o doprinosima iz procedure. Neozbiljno je tražiti od mene očitovanje, a da ne znam razlog zbog kojeg bi taj zakon trebalo povući, kazao je Mrsić. S druge strane, ako Predsjedništvo unatoč tome što mi nije dostavilo pismeno obrazloženje razloga za povlačenje ovog zakona, donese sankcije, to znači da je to politički obračun sa svima onima koji misle drugačije i razmišljaju da socijaldemokracija treba stanovati u zgradi na Iblerovu trgu, ističe Mrsić.

- Zakon je dobio široku podršku, iza njega su sindikati, nevladine udruge, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i 22 zastupnika SDP-a. Još uvijek ne znam razloge zbog kojih Predsjedništvo smatra da ovaj zakon treba povući i u čemu su u neskladu s programom SDP-a, socijaldemokracijom i samim SDP-om, zapitao je Mrsić.

>>>Mrsić: Ne bojim se sankcija, nikad neću otići iz SDP-a

- Ne znam kakav je prijedlog zakona s kojim će ići stranka, a moj prijedlog ide za tim da sankcionira lošu praksu u Hrvatskoj da ljudi dobivaju ugovore na određeno vrijeme. Po mom prijedlogu, poslodavac će moći birati hoće li dati ugovor na određeno vrijeme pa će mu to biti skuplje ili će mladom čovjeku odmah dati ugovor na neodređeno vrijeme pa neće imati dodatnog troška, pojasnio je.

Mrsić je izvijestio da je predsjednik SDP-a Davor Bernardić na početku sjednice Predsjedništva zatražio njegovo očitovanje, a da je on predao zahtjev da mu se da pismeno obrazloženje zašto treba povući zakon iz procedure i otišao jer "nema razloga da dalje diskutiram dok ne dobijem pismeno obrazloženje". O mogućim sankcijama nije htio govoriti, samo je rekao da o tome "treba pitati Predsjedništvo".

>>>Mrsić: Dobili smo statut koji predsjednika štiti kao ličkog medvjeda

Dolazeći na sjednicu, član Predsjedništva Ivo Jelušić pojasnio je da je SDP-ova akcijska radna grupa za rad i mirovinski sustav, vidjevši Mrsićev prijedlog, predložila bolji te da je Mrsić, iako je to znao, u saborsku proceduru uputio svoj prijedlog. Jelušić ističe da je prijedlog akcijske grupe bolji jer daje mogućnost da poslodavci koji bi zaposlili mlađe od 35 godina budu oslobođeni plaćanja doprinosa čime bi se potaknuli da zapošljavaju na neodređeno.

Mrsić je zajedno s Milankom Opačić u rujnu prošle godine od Glavnog odbora dobio opomenu pred isključenje zbog nanošenja štete ugledu stranke.

24. svibanj 2024 00:49