Aktualno
StoryEditor

Najskuplja boca viskija prodana za 1,1 milijun dolara

07. Listopad 2018.

Taktički, a možda i sasvim spontano, talijanski umjetnik Valerio Adami 1986. godine dizajnirao je i potpisao oznake za dvanaest boca Macallan viskija iz 1926. godine. Danas te boce vrijede 1,1 milijun dolara, naime, za taj je iznos jedna od njih prodana na aukciji škotske aukcijske kuće Bonhams, oborivši rekord kao dosad najskuplja prodana žestoka kapljica te vrste dosad.

>>>Popijte čašu ‘Heaven’s Doora’: Bob Dylan proizveo vlastiti viski!

Vrijednosti ovog brenda viskija ne doprinosi sama kvaliteta pića koje se nalazi u bocama, već činjenica da su proizvedene samo 24 boce, a nepoznato je koliko ih danas još uopće postoji (tj. jesu li popijene u međuvremenu).

Također, cijenu povećava autentični Adamijev dizajn koji se pojavljuje na 12 boca, dok je preostalih 12 ukrasio britanski umjetnik Peter Blake, jedan od dizajnera naslovnice albuma Sgt. Pepper‘s Lonely Hearts Club Band slavnih Beatlesa.

Upravo bi jedna njegova boca mogla potući škotski rekord. 13. listopada u New Yorku Sotheby na aukicju stavlja viski s Blakeovim potpisom, predviđa se da bi boca mogla postići 1,2 milijuna dolara.

>>>Škotska usporila pad izvoza viskija – sada svake sekunde izveze 34 boce

I dok se čudimo iznosima koje su ljudi spremni dati za jednu bocu viskija, samo zbog unikatne oznake, Popular Mechanics podsjeća kako je nedavno najboljim viskijem na svijetu, znači zbog same kvalitete pića u boci, imenovan onaj koji se prodaje u njemačkom lancu supermarketa Aldi. Taj pak košta - 17 dolara.

26. travanj 2024 05:06