Aktualno
StoryEditor

Nakon dva tjedna rasta dolar blago oslabio

15. Travanj 2018.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna blago pala, nakon dva tjedna rasta, a trgovalo se oprezno zbog trgovinskih i geopolitičkih napetosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošlog je tjedna oslabio 0,3 posto, na 89,80 bodova.

>>>Dolar jačao drugi tjedan zaredom

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla 0,4 posto, na 107,35 jena, dok je prema europskoj oslabila za 0,4 posto, pa je tečaj eura porastao na 1,2330 dolara.

Na valutnim se tržištima prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine te geopolitičkih tenzija između SAD-a i Rusije u vezi Sirije.

>>>Wall Street pao više od 2 posto zbog prijetnji Washingtona novim carinama Kini

Valute koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak, oslabile su polovicom tjedna nakon što su splasnula strahovanja od trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Ipak, rizik još nije sasvim minuo jer Wall Street Journal piše kako Bijela kuća smatra da njezin čvrsti stav donosi rezultate te da planira pojačati pritisak na Peking.

>>>Dolar na putu dobitka drugi tjedan zaredom, euro nepromijenjen

Ulagači su bili suzdržani i zbog geopolitičkih tenzija između SAD-a i Rusije u vezi Sirije, s obzirom da je američki predsjednik Donald Trump najavio zračne udare zbog uporabe kemijskog oružja, što pripisuje sirijskom režimu.

25. lipanj 2022 00:05