Aktualno
StoryEditor

Nakon više od tri desetljeća održana kino projekcija u Gazi

27. Kolovoz 2017.

Nekoliko stotina znatiželjnika u subotu navečer sjelo je pred veliki ekran kina Samer u Gazi, prvi put nakon više od 30 godina.

Kinodvorana, izgrađena 1944., a zatvorena šezdesetih godina, otvorena je zbog posebne projekcije filma o Palestincima u izraelskim zatvorima, kojoj je prisustvovalo oko 300 uzvanika.

"I mi imamo potrebu živjeti kao svi ostali ljudi, s kinima, javnim prostorima, parkovima...", rekao je jedan od gledatelja Džavdat Abu Ramadan.

U palestinskoj enklavi, koja je u rukama islamističkog pokreta Hamasa, a otprije deset godina je pod kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom Izraela, ne postoji nijedna kinodvorana. Jedina subotnja predstava bila je vrlo simbolična i predstavlja nastojanja naše zajednice da se "ponovno udahne život ideji o otvaranju kina u Gazi", rekla je jedna od organizatorica predstave, Gada Salmi.

>>> Hamas zagovara oslobođenje Palestine, ali bez priznavanja Izraela

Ostale kinodvorane u Pojasu Gaze postupno su se zatvarale osamdesetih godina, osobito u vrijeme prve intifade. Vjeruje se da su islamisti u jedan od kinematografa 1987. podmetnuli požar, a u ostalima nakon toga više nije bilo projekcija, iz straha da će proći na isti način, kaže Salmi. Ironično, po podacima francuskoga povjesničara Jean-Pierrea Filiua, ogranak Muslimanske braće iz područja Gaze, iz kojega je nastao Hamas, prvi je sastanak održao upravo u kinu Samer 1946.

U subotu navečer gledatelji su imali priliku vidjeti film pod nazivom "Deset godina", priču o palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima, a projekciju je odobrio Hamas.

"Mislim da Hamas ne bi pravio probleme u pogledu otvaranja kinematografa ako bi se radilo o mjestima namijenjenima umjetnosti", smatra Nermine Ziara, koja igra jednu od uloga u filmu. "I Palestinci imaju potrebu za umjetnošću, kao i za mjestom na kojem će se u njoj moći uživati", rekla je za AFP.

29. travanj 2024 14:15