Aktualno
StoryEditor

Nastavljaju se pregovori oko imenovanja hrvatskog člana uprave Krškog

25. Travanj 2018.

Slovenski i hrvatski suvlasnici Nuklearne elektrane Krško (NEK), Gen energija i Hrvatska elektroprivreda (HEP), u srijedu nisu uspjeli deblokirati imenovanje uprave, ali će se pregovori o tome nastaviti, potvrdili su nakon skupštine NEK-a predsjednici uprava HEP-a i Gen energije Frane Barbarić i Martin Novšak.

>>>Blokada uprave u nuklearki Krško rješavat će se arbitražom – Delo

Kako prenosi slovenska tiskovna agencija STA, oni su najavili da će razgovore o tome nastaviti nakon skorog završetka redovnog remonta nuklearke te da se danas nije govorilo o eventualnoj predaji spora ekspertnoj arbitraži.

"Pokušat ćemo doći do međusobnog internog dogovora", rekao je Novšak, no potvrdio je i dosadašnje stajalište slovenskog suvlasnika da je kandidat kojega predlaže HEP neprihvatljiv.

Po Novšakovim riječima, za slovensku je stranu važno da nuklearka ima "stabilno vodstvo" i prioritetno joj je da se u upravu imenuju kadrovi s "odgovarajućim iskustvom".

HEP želi prijevremeni odlazak sadašnjeg člana uprave koji zastupa HEP Hrvoja Perharića, a prema neslužbenim informacijama koje su se pojavile u Sloveniji na to je mjesto kandidirao Sašu Medakovića, na što slovenski suvlasnik ne pristaje, navodno zbog Medakovićeva neodgovarajućeg iskustva, što je stav koji HEP označuje neprihvatljivim.

>>> HEP i GEN Energija bez dogovora o produženju mandata direktoru Krškog

Predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić kazao je nakon sastanka u Krškom novinarima da obje strane imaju pravo kandidirati svog kandidata u dvočlanu upravu NEK-a.

"Hrvatska je izabrala svog kandidata i on odgovara svim međunarodnim kriterijima, te uvjetima iz međudržavnog ugovora o NEK-u i drugih sporazuma i statuta nuklearke", kazao je, dodavši da je za HEP neprihvatljiv stav Slovenije koja želi "nametnuti svoju volju" i zagovara da Perharić ostane u upravi kao hrvatski član.

Direktor HEP-a potvrdio je da hrvatska strana ima rezerve i u pogledu životne dobi sadašnjih članova uprave NEK-a jer su i Perharić i Rožman ispunili uvjete za umirovljenje.

To po njegovim riječima nije u skladu s internim NEK-ovim dokumentima koje je donijela sadašnja uprava.

>>> Slovenska GEN Energija produžila mandat direktoru NE Krško bez suglasnosti HEP-a

Novšak se s tim ne slaže te ističe da slovenska strana inzistira na Perhariću samo iz sigurnosnih razloga te u upravljanju nuklearnom elektranom ne može sudjelovati netko tko je ne poznaje.

Komplikacije s izborom članova uprave NEK-a pojavile su se nakon što je HEP potporu Rožmanu uvjetovao ranijim odlaskom Perharića. Gen energja potvrdila je Rožmanu novi petogodišnji mandat, bez pristanka hrvatske strane početkom travnja.

Hrvatska strana prigovara Perhariću uglavnom zbog nedostatka udjela hrvatskih tvrtki u obnovi i održavanju NEK-a.

Perharić je u utorak na konferenciji za novinare odbio te prigovore i objasnio da se hrvatske tvrtke nisu dostatno odazvale na natječaje.

03. ožujak 2024 19:57