Aktualno
StoryEditor

Nastavljena realizacija širokopojasnog interneta u Karlovačkoj županiji

10. Svibanj 2018.

Gradonačelnici i načelnici općina iz Karlovačke županije danas su u uredu župana u Karlovcu potpisali drugi dodatak Sporazumu u suradnji na programu „Razvoj strukture širokopojasnog pristupa internetu za područje cijele Karlovačke županije-prihvatljiv za financiranje iz EU fondova“, čime je nastavljena realizacija ovog značajnog projekta, podijeljenog u tri poglavlja.

Jedno se odnosi na Grad Karlovac, koji je već kao nositelj i započeo s aktivnostima provedbe projekta, drugo područje čine gradovi Duga Resa i Ozalj s gravitirajućim im općinama, a treću cjelinu čine gradovi Ogulin i Slunj s okolnim općinama. Potpisivanjem drugog dodatka sve su se jedinice lokalne samouprave suglasile o prihvaćanju tzv. modela A u sufinanciranju projekta, do kojeg se došlo provedbom javne rasprave.

>>>Sjajan primjer: Karlovačka županija darovala vrijedne objekte Trgovačko-ugostiteljskoj školi

Vrijednost projekta, kazala je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin, viša je od 300 milijuna kuna (bez PDV-a), ali po konačnom definiranju svih uvjeta, posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, može se očekivati sufinanciranje ovog projekta s udjelom EU fondova i do 85 posto prihvatljivih troškova.

- Osnovni sporazum potpisan je, podsjetila je Furdek Hajdin, u kolovozu 2017. godine kad je bilo najavljeno raspisivanje natječaja i kandidature za taj projekt već tijekom jeseni prošle godine. Istovremeno svjesni kašnjenja s provedbom, kao važnosti uspostave suvremene internetske širopojasne i brze infrastrukture i u smislu demografske obnove i sprječavanja iseljenja, kazala je dožupanica Furdek Hajdin, zadovoljni smo što su u međuvremenu jedinice lokalne samouprave aktivno sudjelovale u izradi plana realizacije širokopojasne infrastrukture, a već i prije provedbe javne rasprave ishođena je i suglasnost HAKOM-a.

>>>FOTO: Zaštitnik Karlovačke županije sv. Josip preuzima i sindikalni brend 1. maj

- Odabranim modelom A dat će se u javnoj nabavi prilika tržištu, dakle privatnim i onim teleoperaterima koji već djeluju na našem tržištu da se ravnopravno pozicioniraju i dobiju posao projektiranje, gradnje, a poslije i pružanja telekomunikacijskih usluga. Nakon provedbe „e-savjetovanja“ u vezi uvjeta EU financiranja, nadamo se da će nakon javne nabave do kraja godine biti odlučeno i tko će tu širokopojasnu infrastrukturu i graditi, kao i pozicioniranje u odnosu na odobrena sredstva iz EU fonda, kazala je Martina Furdek Hajdin.

Pročelnik županijskog ureda za gospodarsvo Željko Fanjak dodao je da se radi na pripremi još dvaju projekata komplementarnih razvoju širokopojasne mreže interneta bazirane na gradnji mreže optičkih kabela. Projekt nazvan „Wi-Fi4EU“ kojim bi se trebao omogućiti besplatan pristup internetu na najfrekventnijim lokacijama u svakom gradu i općini. I za taj se projekt računa na sufinanciranje od strane EU fondova, jer se 15. svibnja otvara poziv za dodjelu vaučera za financiranje Wi-Fi infrastrukture.

>>>Uz investicije od oko 670 milijuna kuna Karlovac bi do kraja 2023. trebao biti siguran od poplava

Uz to, pokrenut je i projekt „Karlovačka županija-pametna županija“ kojim bi građanstvu i korisnicima bile dostupne objedinjene informacije i usluge javnih službi na razinama od općina do gradova i same županije.

03. ožujak 2024 09:01