Aktualno
StoryEditor

Njemačka: AfD poziva na repatrijaciju više od pola milijuna sirijskih izbjeglica

09. Studeni 2017.

Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) pozvala je u četvrtak na repatrijaciju više od pola milijuna izbjeglica iz Sirije koje žive u Njemačkoj, tvrdeći da je rat u toj državi skoro gotov i da ih je predsjednik Bashar al-Assad pozvao da se vrate kući.

Sirijska vojska je ranije u četvrtak proglasila pobjedu nad Islamskom državom objavivši da je osvajanjem posljednjeg grada pod kontrolom džihadista propao trogodišnji samoprozvani kalifat te fundamentalističke skupine.

>>>AfD mladim ženama poklanja ‘suzavac protiv životinja’

Usprkos tome, Ujedinjeni narodi upozoravaju kako se borbe nastavljaju u mnogim područjima u tom kompleksnom građanskom ratu u kojem je dosad poginulo ili izbjeglo više milijuna ljudi.

AfD-ov poziv za repatrijaciju sirijskih izbjeglica je prvi prijedlog te stranke otkad je na federalnim izborima u rujnu na protuimigrantskoj platformi ušla u Bundestag, donji dom njemačkog parlamenta.

Trenutno je treća po veličini stranka u tom tijelu, no njezin prijedlog teško će biti prihvaćen jer mainstream stranke, uključujući i najveći blok konzervativaca Angele Merkel, odbijaju surađivati s njima.

Sigurne zone

AfD u svom prijedlogu ističe kako njemačka vlada treba odmah početi razgovore sa sirijskim vlastima o sporazumu o repatrijaciji izbjeglica.

"Taj bi dogovor trebao osigurati da će povratnici biti prihvaćeni u Siriji i smješteni u sigurne zone", stoji u priopćenju AfD-a u kojem se dodaje da Damask mora garantirati da neće suditi građanima koji su pobjegli od regrutacije.

>>>AfD optužio Lidl za ‘antikršćanstvo, kapitulaciju pred islamizmom’

Predlaže se i da sirijska djeca u Njemačkoj uče po sirijskom školskom nastavnom planu, ili od strane sirijskih učitelja koji već žive u Njemačkoj, ili od onih koje će u tu svrhu poslati sirijska vlada.

Priopćenje su potpisali čelnici AfD-a Alexander Gauland i Alice Weidel koji smatraju da Damask mora sudjelovati u troškovima repatrijacije za koju žele da bude besplatna za pojedinačne izbjeglice.

>>>Novi vođe AfD-a Alice Weidel i Alexander Gauland nastavljaju striktnu protuuseljeničku politiku

Zelena stranka, za koju se očekuje da će biti dio nove vladajuće koalicije pod Angelom Merkel,  prijedlog AfD-a je nazvala "neodgovornim, nehumanim i bezdušnim".

Imigracija je jedno od najtežih stavaka u pregovorima konzervativaca Angele Merkel, Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP) oko nove vlade.

Od početka godine u Njemačkoj je azil zatražilo oko 156 tisuća ljudi, od kojih je više od 25 posto iz Sirije, što ih čini najvećom nacionalnom skupinom među migrantima, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova objavljeni u četvrtak.

25. travanj 2024 13:23