Aktualno
StoryEditor

Njemačka: sljedeće godine poskupljenje električne energije od 60 posto

16. Rujan 2022.
inflacija njemačka

Njemačka komunalna poduzeća za opskrbu električne energije očekuju snažan porast cijena električne energije u sljedećoj godini a procjene su da bi cijena mogla narasti za oko 60 posto. 

- Sljedeće godine očekujemo porast cijena električne energije od prosječno 60 posto -  rekao je glasnogovornik Saveza komunalnih poduzeća Njemačke (VKU).

Trenutno cijene električne energije rastu sporije od cijena plina, koji je u međuvremenu već poskupio između 30 i 60 posto u usporedbi s razdobljem uoči rata u Ukrajini, ovisno o ponuđaču.

Cijene električne energije bi se, prema mišljenju ministra gospodarstva i energetske opskrbe Roberta Habecka (Zeleni), mogle čak i udvostručiti ako vlada ne intervenira na tržištu i ne ograniči marže energetskih kompanija.

- Ako ne učinimo odlučne korake i odmah ne reformiramo tržište električnom energijom, cijene bi se mogle udvostručiti -  rekao je Habeck.

Unutar savezne vlade se trenutno raspravlja o mogućoj "kočnici" za cijene električne energije.

Habeck računa s tim da bi se situacija od sredine sljedeće godine mogla normalizirati.

Za uvođenje gornje granice cijene električne energije za domaćinstva i manje poduzetnike se zalaže i kancelar Olaf Scholz (SPD).

Scholz je najavio dogovor o ovom pitanju tijekom listopada.

Prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa ARD, 40 posto ispitanih strahuje da cijene za struju i plin u budućnosti neće moći podmiriti ili samo s velikim poteškoćama.

22. travanj 2024 06:48