Aktualno
StoryEditor

Njemački ministar: američke carine i sankcije ugrožavaju radna mjesta i gospodarstvo

13. Kolovoz 2018.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier oštro je kritizirao carine i sankcije koje je uveo američki predsjednik Donald Trump, upozoravajući da uništavaju radna mjesta i gospodarski rast i da Europa neće pokleknuti pred američkim pritiskom kada je u pitanju Iran, piše Politico.

>>>Rusija sprema odmazdu za nove sankcije SAD-a

Sjedinjene Države pokrenule su žestoki trgovinski sukob uvođenjem uvoznih carina koje bi po tvrdnjama Washingtona trebale zaštititi američka radna mjesta od navodne nepoštene trgovinske prakse Kine, Europe i drugih zemalja.

Američki predsjednik ustraje i u nakani da uvede sankcije Teheranu, koje ugrožavaju i europske tvrtke s razvijenim poslovima u Iranu, otvarajući time novu bojišnicu u trgovinskom ratu.

"Trgovinski rat usporava i uništava gospodarski rast - i stvara novu neizvjesnost", izjavio je Altmaier za nedjeljno izdanje lista Bild, dodajući da će pritom potrošači biti najviše na udaru jer zbog povećanih carina rastu i cijene.

Altmaier je pohvalio srpanjski dogovor predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera s Trumpom, ističući da je taj preliminarni sporazum spasio stotine tisuća europskih radnih mjesta.

Sjedinjene Države i Europska Unija sukobile su se nakon što je Trump uveo carine na uvoz aluminija i čelika, a Bruxelles odgovorio carinama na određene skupine američkih proizvoda.

Američki predsjednik zaprijetio je i carinama na uvoz automobila iz EU ali je u srpnju nakon sastanka s Junckerom pristao na njihovu odgodu.

>>>Europske kompanije odustaju od projekata u Iranu nakon najavljenih sankcija

"Sporazum EU-a i SAD-a mogao bi biti samo prvi korak. Naš je cilj globalni trgovinski poredak s nižim carinama, manje protekcionizma i otvorenim tržištima", ustvrdio je Altmaier.

Komentirajući američke sankcije Iranu, ministar je istaknuo da će Njemačka i njezine saveznice u EU nastaviti podupirati tvrtke koje posluju s Iranom unatoč američkom pritisku.

"Nećemo dopustiti da nam Washington diktira s kime možemo poslovati i stoga se držimo Bečkog nuklearnog sporazuma prema kojem Iran ne može proizvoditi nuklearno oružje", odlučan je Altmaier.

Njemačkim kompanijama treba dozvoliti da i dalje ulažu u Iran koliko god žele, a njemačka vlada zajedno s europskim saveznicama traži mogućnosti za nesmetano daljnje odvijanje financijskih transakcija, dodao je.

Nekoliko je europskih tvrtki zbog američkih sankcija obustavilo planirana ulaganja u Iran, uključujući i francusku naftnu kompaniju Total i proizvođače automobila PSA i Renault i njemački Daimler.

Njemačke poslovne udruge upozorile su da Trumpove sankcije predstavljaju sve veću prijetnju za kompanije, uključujući one protiv Irana, kao i carine uvedene Kini u sklopu eskalacije trgovinskog sukoba s azijskim divom.

Trgovinski sukobi i sankcije prigušuju izglede gospodarskog rasta Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva, ali Altmaier smatra da i pored toga u ovoj godini mogu očekivati snažan rast temeljen na živahnoj domaćoj potražnji, rekordnoj zaposlenosti i povećanju plaća.

>>>SAD nije ‘ekonomski policajac svijeta’, EU će ignorirati američke sankcije Iranu

Savezni statistički ured objavit će preliminarne podatke o bruto domaćem proizvodu u drugom tromjesečju u utorak. Analitičari očekuju da će rast na tromjesečnoj razini blago ubrzati, na 0,4 posto, u odnosu na 0,3 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.

06. prosinac 2022 03:43