Aktualno
StoryEditor

Noćni marš: Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije

08. Ožujak 2018.

Povodom Međunarodnog dana žena, u Zagrebu je održan ‘Noćni marš – 8. mart‘, prosvjed koji treću godinu zaredom organizira feministički kolektiv fAKTIV, čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava.

Osim u glavnom gradu, marširalo se i u Splitu, na inicijativu udruge Domine, te u Rijeci, u organizaciji udruge LORI i PaRiter te Centra za građanske inicijative Poreč.

Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu u 18 sati okupilo se na tisuće prosvjednika koji su glasnim zviždanjem i pljeskom popratili dolazak ljudi koji su pristizali naknadno.

>>>Plenković: Istanbulska konvencija za dva tjedna na Vladi; Hrast najavio referendum

- Žene su u ovom društvu potplaćene radnice i neplaćene kućanske radnice, doživljava nas se isključivo kao roditeljice, odgajateljice i njegovateljice nacije. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno, ljute smo zato što se davno izboreno pravo na pobačaj našlo na udaru Crkve i vladajućih, poručile su organizatorice marša.

- Ljute smo zato što premijer Plenković otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, a ministrica Murganić šalje poruku ženama da šute i trpe nasilje u svoja četiri zida. Ljute smo zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije, izjavile su govornice iz kolektiva fAKTIV.

Na prosvjedu su viđeni Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik SDP-a Davor Bernardić te SDP-ovci Ranko Ostojić, Joško Klisović i Arsen Bauk.

>>>VE: Svrha Istanbulske konvencije je edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna

Među zahtjevima nalazi se i jedan od najvrućih političkih krumpira u Hrvatskoj, Istanbulska konvencija. Nakon ‘packi‘ Vijeća Europe, koje je ranije tijekom dana pozvalo članice EU na što bržu ratifikaciju, premijer je izjavio da je uvjeren da će se konvencija za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici.

- Zahtijevamo promjenu. Zahtijevamo besplatan pobačaj, ukidanje priziva savjesti ginekologa, hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije. Zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije. Zahtijevamo pravednije društvo, ono koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima - za sebe i za one koje iza nas dolaze. Osmi mart nije dan za kompromise! Živio 8. mart! poručile su organizatorice popraćene gromoglasnim aplauzom.

27. travanj 2024 23:45