Aktualno
StoryEditor

Norveška podupire razvoj Hrvatske sa 100 milijuna eura

03. Srpanj 2018.

[embed]https://youtu.be/LJW2V8B6qoQ[/embed]

Premijer Andrej Plenković u utorak se u Zagrebu sastao s norveškom premijerkom Ernom Solberg i dvije države su tom prigodom potpisale memorandume o norveškoj financijskoj pomoći za razvoj Hrvatske i sporazum o zaštiti klasificiranih podataka.

Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac i norveška veleposlanica Astrid Versto potpisale su Memorandum o razumijevanju o provedbi Norveškog financijskog mehanizma 2014.-2021. i Memorandum o razumijevanju o provedbi EEA financijskog mehanizma 2014.–2021. između Hrvatske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

>>>HGK i Glavna libijska unija komora potpisali Memorandum o razumijevanju njihove suradnje

Ti se memorandumi "odnose na financijske mehanizme Norveške kao svojevrsnog fonda za potporu za razvoj Hrvatske", istaknuo je hrvatski premijer na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa Solberg.

- Vrijednost tih sredstava prelazi 100 milijuna eura, nastavno na podršku koju nam je Norveška dala u vrijeme dok nismo bili članica Europske unije, rekao je Plenković, dodavši kako je to značajan doprinos za Hrvatsku u nizu područja poput obrazovanja, energetske učinkovitosti, klimatskih promjena i drugih sfera u kojima se dosad "etablirala suradnja" dviju država.

>>>Potpisan memorandum za unapređenje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

Solberg, prva premijerka u posjeti Hrvatskoj nakon 18 godina, dodala je kako će taj instrument ojačati odnose i u područjima poput pravosuđa i civilnog društva.

Otkrila je da je gospodarska suradnja između dviju država nakon ulaska Hrvatske u EU narasla 30 posto, no da postoji veliki potencijal daljnjeg jačanja, posebice u plavom i zelenom sektoru.

Premijeri su razgovarali i o suradnji unutar NATO saveza, tjedan dana prije sastanka na vrhu te organizacije koji će se održati u Bruxellesu, kao i o situaciji na jugoistoku Europe gdje Hrvatska "ima ključnu ulogu u širenju stabilnosti", poručila je norveška premijerka, čelnica Konzervativne stranke koju zbog načina vladavine često uspoređuju s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Hrvatska poslala kući jedinog Norvežanina na SP-u

Plenković i Solberg su izrazili zadovoljstvo što je Hrvatska postala omiljena destinacija norveških turista, a norveška premijerka je naglasila kako su mnogi Hrvati našli dom u Norveškoj gdje rade i studiraju i time doprinose norveškom društvu.

- Nadam se da će nam neki od vas prenijeti kako da budemo bolji na svjetskom nogometnom prvenstvu, poručila je.

Vaša momčad je impresivna, "ali smo malo tužni jer je danski izbornik Norvežanin. On je bio naš jedini sudionik", našalila se Solberg i u tom kontekstu Plenkoviću poklonila loptu ispisanu porukama o održivom razvoju, borbi protiv siromaštva, neravnopravnosti spolova i drugih tema. Lopta je dio projekta koji je norveška premijerka vodila s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom oko upoznavanja mladih s tim temama.

U nazočnosti dvoje premijera potpisan je sporazum o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka, a Solberg je naglasila kako je to "znak povjerenja" između dviju država koji otvara put novim suradnjama.

08. lipanj 2023 11:27