Aktualno
StoryEditor

Norveški državni mirovinski fond prodao udjele u 9 kompanija zbog neetičnosti u njihovu poslovanju

17. Siječanj 2018.

Norveški državni mirovinski fond objavio je da je iz etičkih razloga prodao udjele u devet kompanija, uključujući nekoliko brodara sa sjedištem u Aziji i proizvođače oružja povezane s proizvodnjom nuklearnog naoružanja.

Norveški Vladin globalni mirovinski fond spada među najveće stablizacijske fondove u svijetu, a financira se prihodima od prodaje nafte. Kreiran je za potrebe financiranja norveškog mirovinskog i zdravstvenog sustava ulaganjima u inozemstvo. U njegovom su vlasništvu dionice gotovo devet tisuća kompanija iz cijelog svijeta. Odluku o prodaji udjela u skupini kompanija donijeli su na savjet panela za etička pitanja.

>>> Norveški državni fond uvjetuje niže plaće i bonuse za top menadžment u svom portfelju

Brodarske su kompanije nasukavale otpisane brodove u rezalištima u Bangladešu i Pakistanu gdje su radnici prisiljeni raditi u jako lošim uvjetima, objasnili su članovi panela. Skupina uključuje Evergreen Marine Corp of Taiwan, Korea Line Corp i tvrtke sa sjedištem u Tajlandu Precious Shipping PCL i Thoresen Thai Agencies PCL. Iz istog je razloga južnokorejska brodarska kompanija Pan Ocean Co. Ltd uvrštena na popis za promatranje, navodi se u priopćenju.

Zbog uloge u proizvodnji nuklearnog oružja norveški je fond prodao udjele u AECOM-u, Fluor Corpu i Huntington Ingalls Industriesu sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, te u BAE Systemsu. Prodan je i udio u poljskoj tvrtki za razvoj nekretnina Atal budući da je jedan od njezinih podizvođača koristio radnike iz Sjeverne Koreje, koji su također radili u jako teškim uvjetima, navode u norveškom fondu.

Očekuje se da će vrijednost prodanih udjela biti objavljena u godišnjem izvješću krajem veljače, kazao je glasnogovornik norveške središnje banke koja upravlja fondom.

23. veljača 2024 12:31