Aktualno
StoryEditor

Norveški parlament dekriminalizira drogu

22. Prosinac 2017.

Norveški parlament izglasat će dekriminalizaciju droge. Osobe kod kojih policija pronađe male količine droge tako od sada neće biti kazneno progonjene, već će dobiti priliku da odu na rehabilitaciju, javlja Huffington Post. Uporaba droga, od marihuane do kokaina i heroina, će biti dekriminalizirana prema sličnom planu kakav postoji u Portugalu, a podržala ga je većina norveškog parlamenta poznatog kao Storting.

Izvještaj Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama objavljen početkom ove godine otkriva da je 8.6 posto Norvežana u dobi od 16-34 je konzumiralo marihuanu u posljednjih godinu dana, 2.2 posto njih kokain, te 1.2 posto MDMA. U izješću se također navodi da je predoziranje uzrokovalo 266 smrtnih slučajeva u toj zemlji 2014.

>>>Oregon dekriminalizirao teške droge

Prijedlog parlamenta neće automatski dekriminalizirati drogu, već će glasovanjem vlada za početak provesti izmjene zakona, a isto tako još uvijek ne postoji nacrt zakona koji će zapravo donijeti promjene u tom području.

Prema planu, korisnici koji će biti uhvaćeni s manjom količinom droge bit će uključeni u program liječenja, a vlada će prestati kažnjavati ovisnike i umjesto toga im pomoći i osigurati liječenje. Droga još uvijek neće biti legalna, već samo dekriminalizirana.

>>>Ecstasy je upravo proglašen ‘revolucionarnom’ terapijom za PTSP

Portugal je 2001. dekriminalizirao droge nakon što su godinama vladali oštri zakoni o drogama, nakon čega je vlada ovisnicima novim zakonom osigurala liječenje.

Prema izvještaju ukupan broj ljudi u Portugalu koji su koristili drogu nakon dekriminalizacije je smanjen. Smrti povezane s drogom, zaraza HIV-om i AIDS i opća stopa uporabe droga naglo je smanjena od 2001. do 2012. godine u Portugalu pokazuje izvješće.

22. svibanj 2024 20:20