Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Bolovanja - Trošak koji pametan poslodavac može uvelike smanjiti

03. Kolovoz 2017.

Iako je svako peto bolovanje lažno, zloporaba bolovanja tek je drugi po redu uzrok nepotrebnih izostanaka s posla. Prvi je sporost procedura u javnozdravstvenom sustavu, zbog čega je poslodavcu kudikamo jeftinije da zaposleniku plati preglede kod privatnih liječnika. Ako zaposlenik nije radno nesposoban, vraća se na posao. Ako je bolestan, prije počne njegovo liječenje, piše Aleksandar Tešić.

Bauk Agrokora – u opasnosti od (pred)stečaja tvrtke s ukupno 180.000 radnika

Ugroženi nisu samo direktni Agrokorovi dobavljači nego i dobavljači dobavljača. Osobito su u nezavidnoj poziciji tvrtke koje su davanje robe Agrokoru financirale iz kratkoročnih izvora, koje bi se lako mogle naći u situaciji da neće moći podmiriti dugove bankama. O tome što najesen čeka 180 tisuća radnika u tvrtkama koje su Agrokorovi dobavljači izvijestio je Edis Felić.

>>> U novom broju Lidera: Bauk Agrokora – u opasnosti od (pred)stečaja tvrtke s ukupno 180.000 radnika

Budućnost FGS-ova: Za nove veće projekte ponovno će imati snage tek kad im se vrati uloženo

FGS-ovi su iscrpili svoj financijski bazen, uložili su gotovo sve što su mogli. Vlasnički su ušli u kompanije, restrukturirali ih i sada dolazi vrijeme za izlazne strategije. U idućih nekoliko godina FGS-ovi će početi prodavati svoje udjele i u Dalekovodu i u Spačvi i u Požgaj grupi, nakon čega se nadaju novim ulagačima. Situaciju je detaljnije istražio Tin Bašić.

Predrag Štromar: Vlada sigurno neće izravno financijski pomoći Agrokoru

Predsjednik HNS-a, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar u razgovoru s Liderovim novinarom Vanjom Figenwaldom komentirao je posljedice nekoć nezamisliva političkog saveza za njegovu stranku, situaciju u Agrokoru, reformu obrazovanja i niz drugih gorućih pitanja koja zanimaju domaću javnost.

Nabavne grupe: Zajedničkom nabavom srušile cijene struje, benzina, osiguranja... Riječka Udruga obrtnika, Savez malih trgovaca te mali optičari uspjeli su organizirati se kao grupe koje za svoje članove ostvaruju znatne popuste za razne usluge, energiju, proizvode i materijal. Savez malih trgovaca bilježi povećanje broja članova upravo zbog zajedničkog nastupa prema dobavljačima. Kriza u Agrokoru otvorila im je vrata brojnih velikih dobavljača koji donedavno nisu željeli s njima raditi izravno, a sada im nude mnogo bolje uvjete i ugovore, piše Ivana Tarnaj.

Kina: Potražnja za europskim proizvodima okuražila i hrvatske tvrtke

Za kinesko tržište potrebne su ogromne količine proizvoda, mit je koji je godinama od pokušaja iskoraka na to golemo i sve bogatije tržište odvraćao i ono malo hrvatskih kompanija s izvoznim ambicijama. Hrvatske tvrtke, pa i mnoge europske, ne ciljaju ni na velike količine ni na niske cijene. Njihov je prostor u Kini na tržištu srednje i više klase, koje strelovito rastu i kojima nije problem platiti kvalitetan proizvod, pri čemu im oznaka ‘made in EU‘ jako mnogo znači. Koje su tvrtke već potražile mjesto pod kineskim suncem ispitala je Matilda Bačelić.

Michael Paier: Umjetna inteligencija znači pomoć ljudima, a ne zamjenu ljudi strojevima

Generalni menadžer IBM-a za Jugoistočnu Europu Michael Paier u razgovoru s Matildom Bačelić otkrio je malo više o IBM-ovoj viziji razvoja kognitivnog računarstva, ali i problemima digitalne transformacije te redefiniranju industrije koje donosi umjetna inteligencija. Naravno, dotaknuo se i budućnosti Watsona.

Tesla: Užario se proizvodni pakao novog električnog automobila za široke mase

Nakon što su mu prijašnji modeli S i X imali ozbiljnih teškoća s rokovima, Tesla je prve primjerke svog električnog automobila fordovski pamtljivog imena Model 3 lansirao na vrijeme, a prvih je 30 primjeraka podijeljeno zaposlenicima. Riječ je o presudnom trenutku za kompaniju koja posluje s gubitkom, analizira Muskove poslovne poteze Vanja Figenwald.

Navedeno i još mnogo više pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

02. listopad 2023 13:41