Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Diona i Agrokor: Velike sličnosti i male razlike između propasti Kutle i Todorića

25. Travanj 2018.

Možda je najveća razlika između Ivice Todorića i Miroslava Kutle u tome što Todorića, za razliku od Kutle, nitko ne titulira ‘kontroverznim‘ poduzetnikom. U svemu ostalom, kada je u pitanju njihovo uspinjanje na vrh moći u hrvatskom gospodarskom prostoru, raspad i krah njihovih poslovnih sustava sve do bježanja pred hrvatskim pravosuđem, sličnost između sudbine njihovih poslovnih pothvata tolika je da nas je naprosto strah da će se na kraju, bude li ili ne bude postignuta nagodba u vezi s Agrokorom, od Agrokora ostati isto ono što je ostalo od Kutline Globus grupe – ništa ili gotovo ništa.

Od uspinjanja na vrh moći do kraha i bijega pred hrvatskim pravosuđem, sličnost je tolika da nas je strah da će na kraju od Agrokora ostati ono što je ostalo od Globus grupe – ništa ili gotovo ništa.

Sve do trenutačne faze slučaja Agrokor, scenariji prema kojima su propali Kutle i Todorić frapantno su slični. Ono što je do prošle godine u hrvatskom gospodarstvu predstavljao Agrokor, zadnjih godina prošlog stoljeća bila je Globus grupa. Za razliku od Todorića, koji je imao vremena uspostaviti čvrstu korporacijsku strukturu krovne kompanije ispod koje je djelovalo 175 registriranih tvrtki, Kutle nije otišao daleko od zamisli da to učini s Globus grupom. Globus grupa je bila više ideja nego korporativna struktura pod čiji je krov Kutle ugurao oko 170 tvrtki.

Sve sličnosti i razlike Agrokora i Dione, kao i brojne druge zanimljivosti čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera. Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

04. veljača 2023 08:58