Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera - Željko Rohatinski: Ja bih gradio željeznice prije Pelješkog mosta

02. Svibanj 2018.

U svijetu je uobičajeno da se predavanja bivših guvernera zlatom plaćaju. Bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski se nije uspio probiti ni u domaćim bankarskim ni u poslodavačkim krugovima. Iako je jedan od najboljih analitičara, njegove analize nitko u Hrvatskoj ne želi. Unatoč tomu, jedan od najvećih svjetskih akademskih izdavača Palgrave Macmillan izdao je njegovu knjigu ‘Vrijeme i ekonomija: Koncept funkcionalnog vremena‘, za što bi potencijalno mogao konkurirati za Nobelovu nagradu. No, Rohatinski ne samo da ne šuti, nego pokušava pridonijeti alatima poticanja rasta – analizama, okruglim stolovima, čak i vlastitim blogom.

U intervjuu za Lider podijelio je neka od svojih promišljanja o reformama, monetarnoj politici, gradnji Pelješkog mosta te pojasnio svoj koncept funkcionalnog vremena i njegovog utjecaj na ekonomiju. Dotaknuo se i partnerstva države i privatnog sektora.

- Dobro organizirana suvremena država može biti i jest dobar poslovni partner privatnome sektoru. Pri tome nije težište na pitanju vlasništva nego na izravnome utjecaju države na razvoj nacionalne ekonomije. Od financiranja istraživanja, iniciranja razvoja pojedinih djelatnosti, velikih kupnji određenih proizvoda i usluga, do izravnih investicija u javna dobra. Uzmite kao primjer vojno-industrijski kompleks u SAD-u, da ne i spominjemo slučaj Kine ili Južne Koreje. Napokon, zar gradnja Pelješkoga mosta nije državni projekt?, zapitao se Rohatinski.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera. Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

22. srpanj 2024 10:45