Aktualno
StoryEditor

‘Novi društveni ugovor‘: Musk, Zuckerberg i Altman podržali temeljni dohodak

29. Svibanj 2017.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=AYjDIFrY9rc[/embed]

Facebookov izvršni direktor, Mark Zuckerberg, je postao jedan od zagovaratelja osnovnog univerzalnog dohotka kao rješenja za nejednakost. Ovim činom pridružio se rastućoj skupini predstavnika tech industrije koja zagovara ideju univerzalnog dohotka, piše Fortune.

Nadolazeća 4. industrijska revolucija mogla bi uzrokovati nezaposlenost, a tech vođe Silicijske doline smatraju da je lijek tome besplatan novac svima.

-Svaka generacija proširuje svoju definiciju nejednakosti. Sada je vrijeme da naša generacija definira novi društveni ugovor, poručio je Zuckerberg u svom govoru na Sveučilištu Harvard.

Osim Zuckerberga, ideju su javno podržali i Sam Altman, direktor startupa Y Combinator, kao i Elon Musk, koji odlučno tvrdi da je taj koncept rješenje za nezaposlenost koju uzrokuje automatizacija.

>>>‘Prekarna’ Škotska razmatra bezuvjetni dohodak

Altman, štoviše, osobno financira eksperiment u Oaklandu koji će u iduće dvije godine uložiti 10 milijuna dolara u projekte osnovnog univerzalnog dohotka. Na Sveučilištu Stanford je osnovan Basic Income Lab kako bi proučavali samu ideju i njezine efekte.

Zagovaratelji univerzalnog dohotka tvrde da utopijski pristup može olakšati život radnicima, kako u Silicijskoj dolini tako i izvan nje, s obzirom na to da će njihova radna mjesta uskoro biti ugrožena jer umjetna inteligencija postaje sve pametnija.

>>>San Francisco uvodi univerzalni dohodak za obitelji s djecom

Čak i prije no što roboti ‘istrijebe‘ određena zanimanja, neki ekonomisti se slažu da bi osnovni dohodak trebao biti upotrijebljen kao alat u borbi protiv siromaštva.

18. travanj 2024 21:28