Aktualno
StoryEditor

Novo otkriće Genosa: Glikani odlični prediktori kardiovaskularnih bolesti

14. Ožujak 2018.
 Znanstvenici Genosa pokazali su da glikani mogu biti izvrsni biomarkeri za utvrđivanje rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti. Ovo otkriće objavljeno je u vodećem međunarodnom hematološkom časopisu Circulation research, koji je ujedno službeni časopis American Heart Association.

Rad pod nazivom ‘Glycosylation Profile of Immunoglobulin G Is Cross-Sectionally Associated with Cardiovascular Disease Risk Score and Subclinical Atherosclerosis in Two IndependentCohorts‘ objavljen je u utorak.

>>>Stručnjaci Genosa došli do otkrića koje omogućuje personalizirano liječenje upalne bolesti crijeva

Kolaborativna studija koju je Genos proveo u suradnji s King s College London iUniversity of Edinburgh analizirala je više od 4500 ljudi te je dokazala da glikozilacija imunoglobulina G  ima značajnu ulogu u razvoju ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Glikani - biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja

Ovim se otkrićem Genosovi znanstvenici još snažnije pozicioniraju u novom i propulzivnom području glikobiologije. Glikani su u posljednjih nekoliko godina postali globalno prepoznati u svjetskoj znanstvenoj zajednici kao biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja.

>>>Genosovi znanstvenici otkrili brojne veze između genskih varijacija i niza bolesti

Genos se ovim područjem, gotovo vizionarski, bavi već čitavo desetljeće te je već niz godina globalni lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija te vodeći laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana u svijetu.

Većina glavnih faktora rizika za nastanak bolesti može se kontrolirati

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i invaliditeta u svijetu, a od njih svake godine u Europi umre skoro 4 milijuna ljudi. Ove alarmantne brojke upućuju na važnost prevencije jer se većina glavnih faktora rizika za nastanak bolesti može kontrolirati. Stoga je rano predviđanje rizika iznimno važno kako bi se osoba na vrijeme liječila i prilagodila životne navike, te spriječila nastanak bolesti koje često završavaju smrtnim posljedicama. Promjene u glikanima javljaju se godinama prije prve pojave simptoma bolesti što omogućuje ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj bolesti odgodio ili potpuno izbjegao.

>>>Pola sata vježbanja dnevno može spriječiti svaku dvanaestu prijevremenu smrt

Kako je većina proteina glikozilirana, individualne razlike u glikozilaciji čine strukturu i funkciju tih proteina različitom kod različitih ljudi. Glikozilacija imunoglobulina važna je u regulaciji upalnih procesa, a njen su značaj istraživači Genosa već pokazali u različitim upalnim bolestima.

- Nedavno smo pokazali da glikani mogu predvidjeti dijabetes, a ovo otkriće pokazuje da je glikozilacija uključena i u razvoj kardiovaskularnih bolesti. U svom portfelju sada imamo biomarkere za skoro sve najznačajnije bolesti suvremenog društva, što nam daje velik potencijal za daljni razvoj, prof. dr. sc. Gordan Lauc, predsjednik uprave Genosa.

>>>Genos: Hrvatski znanstvenici otkrili glikanske biomarkere koji mogu predvidjeti dijabetes

13. travanj 2024 18:27