Aktualno
StoryEditor

Okrugli stol o budućnosti lokalne samouprave zaključio 9. susret gradonačelnika i poduzetnika

24. Studeni 2017.

Okruglim stolom o budućnosti lokalne samouprave na kojem se financiranje nametnulo kao glavna tema završila je Liderova konferencija 48 sati.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak rekao da će preraspodjelom prihoda od poreza na dohodak njegov grad uprihoditi 10 milijuna kuna više koje su odlučili usmjeriti u rasterećenje lokalnog gospodarstva od komunalnih naknada i doprinosa.

>>>Žalac: Uskoro će preko pola Hrvatske imati status potpomognutog područja

- Idemo rasteretiti sve nove investicije u Bjelovaru. Država nam je prepustila jedan dio prihoda, a mi ćemo ići s dvadeset mjera kojima ćemo direktno pomagati poduzetnicima- rekao je Hrebak.

Neki će gradovi biti i na gubitku. U Gradu Zagrebu procjenjuju da će izgubiti šest milijuna kuna i to nadoknaditi prodajom nekretnina, a dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević predložila je i da jedinice lokalne samouprave sudjeluju u preraspodjeli prihoda od PDV-a.

>>>Z. Marić: Jedinicama lokalne samouprave prepuštamo 1,4 milijarde kuna (foto)

- Određenim preraspodjelama poreza na dohodak plaće su nekima porasle, sredstva su otišla u potrošnju, kroz PDV u državni proračun, a to se ni na koji način ne reflektira na budžete lokalne samouprave. To smatram da je loše – argumentirala je Pavičić Vukičević.

Izmjenama neće profitirati ni Grad Rijeka, a dogradonačelnik toga grada Dario Hrebak kaže da će uz kompenzacijske mjere biti na razini iz 2016., što znači da ne postoje prihodi za daljnji razvoj i da će se morati okrenuti EU fondovima. Gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk rekao je da je ponosan što će jedinice lokalne samouprave dobiti 1,4 milijarde kuna od prihoda od poreza na dohodak i zaključio da Udruga gradova želi postati partner Vladi u stvaranju boljih uvjeta za lokalne sredine.

25. travanj 2024 15:31