Aktualno
StoryEditor

Oporba traži raspuštanje Sabora, vladajući ističu da imaju podršku javnosti

16. Svibanj 2018.

Saborska oporba u srijedu je u stankama zatražila raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora, dok su vladajući isticali kako Vlada ima podršku javnosti i odgovorno radi svoj posao.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponovio je zahtjev za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora.

>>>Bernardić ocijenio da je u Hrvatskoj izvanredno stanje, zahtijeva hitno raspuštanje Sabora

- U ponedjeljak je postalo jasno da je predsjednik Vlade, HDZ-a i HNS-a duboko upleten u aferu Agrokor, točnije, u izvlačenje više od 500 milijuna kuna za savjetničke usluge. Plenković je sve znao, to potvrđuje sadržaj mailova. Poručujem da ovaj put neće proći pokušaj kupovanja vremena, banaliziranja, skretanja s teme, kazao je Bernardić, pozivajući zastupnike na odgovornost.

- Hrvatska se nalazi u izvanrednom stanju, Vlada više nema politički legitimitet, građani su izgubili povjerenje u Vladu i institucije države i stoga šaljemo u proceduru zahtjev za raspuštanjem Sabora i raspisivanje izbora, dodao je Bernardić.

Grmoja: Ništa nije dobro

Nikola Grmoja (Most) upitao je dokle će u Hrvatskoj biti bitna volja samo jednog čovjeka, ustvrdivši kako će ova Vlada ostati upamćena po "antologijskoj" Plenkovićevoj rečenici: "Sve će biti dobro".

- Ništa nije dobro, Hrvatska i njezini građani suočavaju se s najvećim izazovima u kratkoj povijesti, ustvrdio je Grmoja.

>>>Franck tvrdi da Peruško u izradi nagodbe o Agrokoru i dalje koristi savjetnike iz grupe Borg

- Mi imamo Vladu koja je zadržala dah u nadi da u javnost neće procuriti još kakva poruka, Vladu koja se boji vlastite smjene i svu energiju ulaže u očuvanje vlastitih fotelja, rekao je Grmoja, usporedivši ponašanje Vlada s "Borgom, kolektivom koji ne misli i ne pita, ne preispituje, a bitna je volja samo jednog čovjeka".

- Dokle tako? Vrijeme je isteklo. Stabilizacija nije uspjela, ustvrdio je Grmoja.

Mrak Taritaš: Mailovi su pljuska u lice svim građanima Hrvatske

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je kako je Agrokor nastao kao rezultat crony (ortačkog) kapitalizma i da je premijer Plenković umjesto da prekine s tom praksom pretvorio to u najgori oblike te prakse.

- Ono što se vidi iz mailova je da je potpredjednica Vlade cijelo vrijeme govorila neistinu, da se o svakom tko misli drugačije govori ponižavajuće i ismijavaju građani Hrvatske, kazala je Mrak Taritaš dodavši da su mailovi pljuska u lice svim građanima Hrvatske i svima koji odgovorno rade svoj posao i sramota države.

>>>Sinčić zatražio odlazak cijele ‘Frankenstein koalicije’ i raspisivanje izbora

Da je cijela situacija sramotna smatra i Krešo Beljak (HSS) istaknuvši da se dogodila neviđena pljačka pod pokroviteljstvom najvišeg državnog vrha.

- HDZ je naštetio Hrvatskoj više nego četnici i Turci kroz povijest zajedno, kazao je Beljak nazvavši HDZ sektom i pozvavši također na raspisivanje novih izbora.

Bačić: Imamo Vladu koja se zna nositi s problemima

Branko Bačić (HDZ) kazao je da ankete pokazuju što građani misle o HDZ-u i Vladi i da je po anketama HDZ daleko najjači, više nego Most i SDP zajedno.

- Imamo Vladu koja upravlja državom, čije gospodarstvo kontinuirano raste godinu za godinom. Imamo Vladu koja je sredila javne financije, koja je smanjila javni dug, koja je umjesto prodaje Hrvatskih autocesta zadržala u vlasništvu hrvatskih građana. Imamo Vladu koja je znala pronaći i pripremiti zakon, koji je usvojio ovaj Sabor i prihvatio i Ustavni sud, kazao je Bačić.

- Imamo Vladu koja se zna nositi s problemima, a s druge strane imamo oporbu koja zaboravlja da je taj zakon pisala u toj vladi, da je taj zakon izglasala. Šef oporbe na svojoj presici zaziva zatvor bez osude i suda i to odmah. Jel‘ nam se to nudi kao rješenje za Hrvatsku?, upitao je Bačić.

Pupovac: Ako želite izbore dat ćemo vam izbore

Milorad Pupovac (SDSS) osvrnuo se na zahtjev oporbe za raspuštanje Sabora.

- Ako želite izbore dat ćemo vam izbore, pa da vidimo što ćete napraviti, kakvu ćete Vladu sastaviti i kakve politike voditi i s kim ćete formirati Vladu, kazao je Pupovac.

- Ako na ovome želite bildati mišiće i dokazati da možete voditi Vladu, to je u redu, ali znamo da niste, rekao je Pupovac.

>>>Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak o slučaju Dalić

Na izlaganje nezavisnog Željka Glasnovića koji je u govoru spominjao komuniste koje smeta država Hrvatska reagirao je SDP-ov Bojan Glavašević tražeći povredu Poslovnika zbog govora mržnje.

Predsjedavajući Gordan Jandroković kazao je da nije bilo povrede te da je čuo neprihvatljive ocjene i od strane predsjednika SDP-a.

- Ovo je slobodni govor. Svatko ima pravo iznositi svoje stavove, a građani će procijeniti što je ovdje ispravno i što nije, i molim vas, da se na to naviknete, kazao je Jandroković i dodijelio Glavaševiću opomenu.

Apel SDP-a, Mosta i HSS-a da se rasprava o izmjeni odluke o osnivanju istražnog povjerenstvu za Agrokor pomakne na prijepodne nije prošao.

24. svibanj 2024 22:44