Aktualno
StoryEditor

Osam koraka za prepoznavanje lažnih vijesti, ‘špičoke‘ su deveti

30. Siječanj 2019.

Fascinantan je podatak kako se čak 47 posto hrvatskih građana svakog dana susreće s lažnim vijestima. Podržavajući borbu protiv dezinformacija, Lider vam donosi osam koraka za prepoznavanje lažnih vijesti. Naravno, uvijek postoje još neki načini, poput nezaobilaznih ‘špičoka‘ koje su dokazni materijal da na spornim fotografijama s drogom i ‘damama noći‘ nije naš ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, nego neka sasvim druga osoba koja njeguje ljubav prema drugačijoj obući.

1. Istražite izvor informacija Osim priče (članka, objave) valja ‘skenirati‘ sadržaj koji portal (ili profil na društvenoj mreži) objavljuje.

2. Pogledajte širu sliku Mediji znaju objaviti flamboajantne naslove ne bi li dobili klikove. Uvijek valja vidjeti što se krije iza priče, širu sliku.

3. Provjerite autora Uvijek provjerite tko potpisuje sadržaj. Je li riječ o stvarnoj osobi s kredibilnošću na tom području ili možda autor uopće nije stvaran?

4. Dodatni linkovi Vrijedi kliknuti i na dodatne linkove (referencije, izvorne članke i slično) vidjeti odgovaraju li informacije objavljenima.

5. Provjerite datum Nerijetko izvori objavljuju stare vijesti, one koje ne prate tekuće događaje.

6. Možda je i satira Kod nekih informacija valja provjeriti je li riječ o šali ili satiri koja je možda pogrešno interpretirana ili prenesena kao činjenica.

7. Konzultirajte se sa sobom Često osobna uvjerenja utječu na sud o konzumiranom sadržaju. Uvijek valja istražiti činjenice i protuargumente.

8. Pitajte stručnjaka Raspitajte se kod stručne osobe o informaciji koju ste čuli ili pročitali konzumirate, a čini vam se spornom, ili provjerite stranice za provjeru činjenica.


Specijalni prilog Media Market donosi cjelovitu priču o lažnim vijestima, dezinformacijama, misinformacijama, onima koji ih šire i onima koji ih ‘gutaju‘. Pročitajte još mnogo zanimljivih priča u Media Marketu objavljenih uz novi broju Lidera koji će se od četvrtka naći na kioscima iNovina i Tiska ili u digitalnom Lideru na kojem je novi broj dostupan već od srijede poslijepodne.

19. travanj 2024 13:38