Aktualno
StoryEditor

Otvoren Sajam gospodarstva u Mostaru, potpisani sporazumi o suradnji HGK, Državnog ureda i GK FBiH

10. Travanj 2018.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018. otvoren je u utorak u tome gradu uz nazočnost brojnih uzvanika, među kojima je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, uz pozive za uspostavu boljih gospodarskih odnosa u regiji kao načina nadilaženja problema iz prošlosti, dok je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, potaknuo na uspostavu jedinstvenog tržišta jugoistoka Europe s ciljem privlačenja većih investicija.

"Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta nemamo što tražiti i nadati se u odnosima sa svijetom, ako ta svoja mala tržišta ne ujedinimo i ne stvorimo mnogo veće tržište u budućnosti, a s takvim tržištem svi će htjeti surađivati", rekao je predsjednik Srbije otvarajući Sajam gospodarstva u Mostaru. Pojasnio je kako upravo mostarski Sajam pokazuje potrebu ukidanja barijera na granicama zbog kojega trpe gospodarstva u regiji.

>>>Plenković ocijenio da je BiH hrvatski državni prioritet

"Jedinstveno tržište je potrebno za investiranje. Ovdje smo svi partneri. Našim gospodarstvenicima su granice samo balast. Zato ću nastaviti raditi na jedinstvenom tržištu“, rekao je predsjednik Srbije. On je dodao i kako se u prošlosti jako puno griješilo te da je sada suradnja "iskupljenje za sve svađe i gluposti napravljene u prethodnom razdoblju".

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović ocijenio je da je put prema Europskoj uniji najvažniji cilj Bosne i Hercegovine, te se zahvalio premijerima Hrvatske i Bugarske, Andreju Plenkoviću i Bojku Borisovu, na potpori. „Bugarska predsjeda Europskim vijećem, a Hrvatska je učinila puno da podnesemo zahtjev za status kandidata te dostavimo odgovore na upitnik Europskoj komisiji. Pomogli su nam da ubrzamo taj put", rekao je hrvatski član BiH Predsjedništva i dodao kako je za BiH najvažnije stabilizirati unutarnje političke prilike.

>>>Hrvatska gospodarska komora otvara ured u Mostaru

"BiH će se stabilizirati ako se osigura potpuna jednakopravnost na cijelom teritoriju BiH“, dodao je. Direktorica Sajma u Mostaru Dalfina Bošnjak navela je da će se u sklopu pet sajamskih dana, koji će trajati do 14. travnja, predstaviti oko 800 izlagača iz dvadesetak država, te da će biti upriličene različite sajamske manifestacije. Ovogodišnja zemlja partner je Srbija. Mostarski sajam gospodarstva jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji.

Potpisan sporazum o suradnji HGK, Državnog ureda i GK FBiH

Čelni ljudi Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore i Gospodarske komore Federacije BiH potpisali su u utorak u Mostaru, na marginama otvaranja međunarodnog sajma gospodarstva, sporazum kojim se potiče još bolja suradnja između gospodarstvenika iz dviju zemalja.

„Poboljšanje poslovnog okruženja i jačanje gospodarske suradnje zajednički je interes Hrvatske i BiH. Stoga ćemo kroz naše komorske sustave raditi na daljnjem poboljšanju bilateralnih odnosa, a ovaj Sporazum važan je korak u tom smjeru“, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas istaknuo je kako su Hrvati u BiH najvažnija poveznica za bolju suradnju dviju zemalja te da će ovaj ured pružati potporu povezivanju hrvatskih poduzetnika.

>>>Plenković otvara Sajam gospodarstva u Mostaru, Hrvatska zemlja partner

„Hrvati u BiH kao lideri u mnogim područjima života ove zemlje mogu biti i jesu dobra poveznica u unapređenju i jačanju gospodarske suradnje dviju prijateljskih zemalja“, rekao je Milas. Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH istaknuo je kako će ovaj sporazum omogućiti korištenje sredstava HABOR-a i europskih fondova.

"Ovo je prozor prema Europskoj uniji iz kojeg, nadam se, može proisteći jedan novi oblik financiranja ukoliko naše tvrtke budu prepoznale ovaj projekt i aplicirale za novčana sredstva koja će pod jako povoljnim uvjetima nuditi HBOR u Hrvatskoj", rekao je Šantić. Hrvatska gospodarska komora otvorila je jučer novi ured u Mostaru preko kojega bi se trebalo snažnije poticati gospodarske veze dviju zemalja.

19. travanj 2024 12:35