Aktualno
StoryEditor

Otvorena 6. Liderova konferencija ‘Energetska budućnost Hrvatske‘

13. Lipanj 2017.

Pozdravnom riječju glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića u utorak je otvorena 6. Liderova konferencija o energetici pod nazivom ‘Energetska budućnost Hrvatske‘.

- Kad smo prije šest godina pokrenuli ovu konferenciju, bili smo sigurni da ćemo nakon prve ili druge godine kao zemlja dobiti strategiju razvoja, a onda gledati kako se implementira i podešavati je. Spletom okolnosti evo nas još tu na početku, još ne znamo kuda trebamo ići, a energetski sektor je jedan od najosjetljivijih jer svaka pogrešna odluka, svako lutanje, izaziva dugoročne posljedice koje je teško ispravljati. Od državne politike očekujemo jasnu energetsku strategiju koja će zadovoljiti igrače na tržištu, interese EU čiji smo dio i potrošača koji očekuje sigurnu opskrbu i zadovoljavajuću cijenu. Pritom ne mislim samo na kućanstva, nego i na industriju koja mora biti konkurentna za izvoz, dakle imati inpute koji su na razini njihovih konkurenata u inozemstvu - rekao je Šajatović.

>>> Energetska budućnost Hrvatske: Geotermalna energija – tako blizu, a tako daleko

Goste i sudionike Liderove konferencije je pozdravio i predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, načelnik sektora za energetiku, Domagoj Validžić.

- Energetska politika pristupom RH EU postala je puno kompleksnija, okvirna strategija strukturirana u pet usko povezanih područja iz kojih je jasno da EU ide prema sigurnosti opskrbe, niskougljičnoj ekonomiji, poštivanju Pariškog sporazuma. Iako je sporazum doživio potres, unutar granica EU svijest o njemu nije narušena. Trenutno unutar EK traju rasprave o svim dijelovima paketa, kao i u uredbi koja nameće svim članicama upravljanje energetskim paketom i održavanje niskougljičnog gospodarstva. Hrvatska to namjerava ostvariti i financiranjem iz fondova EU, poput CEF-a. Najznačajniji je projekt izgradnje LNG terminala na Krku te iako je dugo već u pripremi, te je prošao i niz izmjena, nadamo se da će biti dovršen i zahvaljujući potpori EU. Njime se osigurava sigurnost opskrbe i diverzifikacija izvora čime se ispunjavaju zahtjevi Unije – rekao je Validžić, dodavši da će uskoro na javnu raspravu biti stavljena niskougljična energetska strategija do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu.

Između ostalih, među sudionicima konferencije su i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, predsjednik uprave HEP-a Perica Jukić te predsjednik uprave RWE-a Hrvatska Karl Kraus te Branko Radošević iz Croduxa.

19. travanj 2024 18:33